Pasta, pasta, pasta! Makaronowe ćwiczenia z Cristiną Catese

 

To była druga część spotkania z pasta fresca i Cristiną Catese w Akademii Kulinarnej Whirpool.
Czyli bardzo włosko, bardzo dużo gotowania i bardzo wesoło!
W AKW robimy wszystko od A do Z. Poznajemy tajemnice włoskiej kuchni. Rozmawiamy o jedzeniu. I staramy się przenieść te smaki do swojego domu.
A  odbywa się to w atmosferze radości ze wspólnego gotowania. Dla mnie te zmagania z ‘włoszczyzną’ warte są wszystkiego!

 

 

W czasie tego kursu Cristina poprowadziła nas poprzez nowe makaronowe dania i nowe smaki.
Wspólnie przygotowaliśmy kilka fantastycznych dań!

* pasta fresca, czyli ciasto podstawowe na makarony
* ragu alla bolognese

 

* Lasagne z ragu alla bolognese i wersję wegetariańską

 

 

* pappadrelle – makaron ‘na wodzie’ (bez jajek) i sugo di lepre, czyli sos z zająca

 

 

* starsciniati z brokułami i kiełbasą

 

 

Do przygotowania makaronu używaliśmy mąki typ 00 i mąki z pszenicy durum

 

 

Zapraszam też lada dzień do następnego wpisu , w którym poznacie przepis na ciasto jabłkowe babci Cristiny!

 

2 thoughts on “Pasta, pasta, pasta! Makaronowe ćwiczenia z Cristiną Catese

  1. ale smakowite warsztaty 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *