To była druga część spotkania z pasta fresca i Cristiną Catese w Akademii Kulinarnej Whirpool.
Czyli bardzo włosko, bardzo dużo gotowania i bardzo wesoło!
W AKW robimy wszystko od A do Z. Poznajemy tajemnice włoskiej kuchni. Rozmawiamy o jedzeniu. I staramy się przenieść te smaki do swojego domu.
A odbywa się to w atmosferze radości ze wspólnego gotowania. Dla mnie te zmagania z ‘włoszczyzną’ warte są wszystkiego!
W czasie tego kursu Cristina poprowadziła nas poprzez nowe makaronowe dania i nowe smaki.
Wspólnie przygotowaliśmy kilka fantastycznych dań!
* pasta fresca, czyli ciasto podstawowe na makarony
* ragu alla bolognese
* Lasagne z ragu alla bolognese i wersję wegetariańską
* pappadrelle – makaron ‘na wodzie’ (bez jajek) i sugo di lepre, czyli sos z zająca
* starsciniati z brokułami i kiełbasą
Do przygotowania makaronu używaliśmy mąki typ 00 i mąki z pszenicy durum
Zapraszam też lada dzień do następnego wpisu , w którym poznacie przepis na ciasto jabłkowe babci Cristiny!
ale smakowite warsztaty 🙂
Magdalena, bardzo!