Papryki faszerowane kaszą jaglaną i grzybami. Zapiekane z pomidorami i mozzarellą

 

Dziś zapraszam Was na przepyszne danie z piekarnika. Świetne na tę porę roku – sycące i rozgrzewające, dobre na obiad i na kolację. Papryka faszerowana kaszą jaglaną i grzybami, to prosty, wegetariański posiłek, ale jednocześnie bogaty smakowo.

 

 

2 czerwone papryki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
oliwa EV
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
200 g mieszanych świeżych grzybów – brązowe pieczarki i boczniaki
1 puszka krojonych pomidorów Pelati
sól i pieprz
200 g startej mozzarelli
natka pietruszki / kolendra

Papryki przekrój na połówki, wydrąż pestki, posól i popieprz. Odłóż.
Ugotuj kaszę jaglaną w 1 szklance posolonej wody – około 15 minut. Posiekaj grzyby, cebulę i czosnek i chili. Piekarnik nastaw na 190 st. C.
Na dużą patelnię wlej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj grzyby i czosnek. Po chwili dodaj papryczkę chili i smaż mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Dodaj kaszę jaglaną, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Farszem wypełnij połówki papryki. Naczynie do zapiekania polej oliwą, ułóż w nim papryki. Polej pomidorami z puszki. Posyp solą i pieprzem i wstaw do piekarnika. Zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut. Potem posyp mozzarellą i polej oliwą. Zapiekaj do momentu, aż ser się roztopi. Podawaj z natką pietruszki.

8 thoughts on “Papryki faszerowane kaszą jaglaną i grzybami. Zapiekane z pomidorami i mozzarellą

  1. Bardzo lubię papryki faszerowane. Robię czasem podobne. 🙂

  2. Wędrowki po kuchni

    Uwielbiam faszerować warzywa. Jest tyle ciekawych opcji na farsz, jak i warzyw, które można faszerfować! Smaczna propozycja.

  3. Lubię takie przepisy, ale mój mąż wszystko woli nie wymieszane . I jak tu kucharzyć???

  4. Pychotka. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *