Dziś zapraszam Was na przepyszne danie z piekarnika. Świetne na tę porę roku – sycące i rozgrzewające, dobre na obiad i na kolację. Papryka faszerowana kaszą jaglaną i grzybami, to prosty, wegetariański posiłek, ale jednocześnie bogaty smakowo.
2 czerwone papryki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
oliwa EV
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
200 g mieszanych świeżych grzybów – brązowe pieczarki i boczniaki
1 puszka krojonych pomidorów Pelati
sól i pieprz
200 g startej mozzarelli
natka pietruszki / kolendra
Papryki przekrój na połówki, wydrąż pestki, posól i popieprz. Odłóż.
Ugotuj kaszę jaglaną w 1 szklance posolonej wody – około 15 minut. Posiekaj grzyby, cebulę i czosnek i chili. Piekarnik nastaw na 190 st. C.
Na dużą patelnię wlej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj grzyby i czosnek. Po chwili dodaj papryczkę chili i smaż mieszając od czasu do czasu przez około 5 minut. Dodaj kaszę jaglaną, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Farszem wypełnij połówki papryki. Naczynie do zapiekania polej oliwą, ułóż w nim papryki. Polej pomidorami z puszki. Posyp solą i pieprzem i wstaw do piekarnika. Zapiekaj bez przykrycia przez około 30 minut. Potem posyp mozzarellą i polej oliwą. Zapiekaj do momentu, aż ser się roztopi. Podawaj z natką pietruszki.
Bardzo lubię papryki faszerowane. Robię czasem podobne. 🙂
Urocznica, u nas też różne warianty farszu są praktykowane. To jeden z nich.
Uwielbiam faszerować warzywa. Jest tyle ciekawych opcji na farsz, jak i warzyw, które można faszerfować! Smaczna propozycja.
Wędrowki po kuchni,
o tak. To pyszne i kreatywne danie. Farsz może być najróżniejszy.
Lubię takie przepisy, ale mój mąż wszystko woli nie wymieszane . I jak tu kucharzyć???
krystnabozenna,
to się nazywa neofobia żywieniowa i jest rodzajem zaburzenia.
Ja bym gotowała dla siebie…
Pychotka. Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki.
Konfabula,
to świetnie się składa.