Papryka pieczona z cebulą, czosnkiem i kiełbaską z jagnięciny. Sezonowo od A do M

 

Kiedy Magda z Konwaliowej kuchni zadała temat wspólnego gotowania – papryka, wiedziałam, że będzie w wersji pieczonej. Uwielbiam pieczoną paprykę. Znajomy rzeźnik dostarczył mi właśnie świeże jagnięce kiełbaski, postanowiłam więc połączyć je w jednym daniu z papryką. Wyszło pyszne danie, które  z piekarnika wjechało prosto na stół.

 

 

2 żółte papryki Ramiro
2 czerwone papryki Ramiro
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
1 jagnięca kiełbaska – 200 g
oliwa EV

Piekarnik nagrzewam do 180 st. C. Papryki myję, odrzucam gniazda nasienne i kroję na duże kawałki. Cebule obieram i kroję na ósemki. Rozgrzewam żeliwna patelnię z masłem klarowanym i wrzucam papryki, cebule i ząbki czosnku z łupinami. Podsmażam na ostrym ogniu i wkładam do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie kładę na warzywa kiełbaskę, polewam oliwą i piekę do zrumienienia. Wyjmuję z piekarnika prosto na stół. Podaję z domowym pieczywem na zakwasie.

18 thoughts on “Papryka pieczona z cebulą, czosnkiem i kiełbaską z jagnięciny. Sezonowo od A do M

  1. Prosto, pysznie i bardzo jesiennie. 🙂
    Wyobrażam sobie smak bagietki zanurzonej w sokach tego dania!
    Dziękuję za ten paprykowy czas.

    • Magda, dziękuję. Nie lubię takiej jesieni jak teraz… Cieszę się, że mogłyśmy paprykować jak nam w duszy gra.

  2. Niezły pomysł na w miarę szybki i ciepły posiłek. Wygląda smacznie

  3. Za kiełbaskami nie przepadam, za to po paprykę sięgam dość często.

  4. Pieczona papryka z jagnięciną – tak jeszcze nie jadłam, a brzmi pysznie. 🙂

  5. Mężowi by smakowało. Ja sama też się skusze na kawałeczek.

  6. uwielbiam takie jesienne smaki, więc na pewno wypróbuję 🙂

  7. Jagnięcą kiełbaskę zamieniam na białą kiełbasę i danie dostososowane do naszych potrzeb smakowych. 🙂

  8. Kolejne pyszne danie, a jeszcze gulaszu marokańskiego nie zdążyłam wypróbować. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *