Obfitość warzyw dojrzałych w letnim słońcu budzi we mnie nieustanną chęć do gotowania, pieczenia i częstowania bliskich i przyjaciół. Systematyczne biesiady w ogrodzie, w cieniu dobrych drzew, w zaciszu tarasu lub przy wieczornej ciszy… Czy można się powstrzymać?
2 kg dojrzałych papryk
700 g mięsa mielonego z udźca indyka ( u mnie wyłącznie eko)
300 g ryżu długoziarnistego
2 szalotki
4 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego lubczyku
sól i pieprz
oliwa EV
sos pomidorowy
1, 5 kg dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka płatków chili
sól
oliwa EV
Pomidory obieram ze skórek ( po uprzednim sparzeniu) i kroję do miski na kawałki, odrzucam nadmiar pestek. Na dużą patelnię wlewam słuszna ilość oliwy, wrzucam posiekany czosnek i płatki chili. Kiedy zaczynają pachnieć, wlewam pomidory i solę. Gotuję do zgęstnienia sosu, odstawiam.
Ryż gotuję al dente. Z każdej papryki odkrawam wierzch i wyjmuję ze środka pestki. Każdą posypuję w środku solą i pieprzem. Do miski wkładam mięso i ryż. Na patelni podsmażam na oliwie posiekane szalotki i czosnek, kiedy przestygną, dodaje do mięsa i ryżu. Dodaję natkę pietruszki, lubczyk, sól i pieprz. Mieszam dokładnie, próbuję i ewentualnie doprawiam. Farszem wypełniam papryki, przykrywam odciętą wcześniej ,czapeczką’. Naczynie do zapiekania skrapiam oliwą, układam papryki, polewam pomidorowym sosem i wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Zapiekam ok. 40 – 50 minut, polewając w międzyczasie całość sosem i oliwą. Podaję gorące.
Bardzo lubię faszerowane warzywa, najczęściej faszeruję cukinię. Twoje danie wygląda pysznie.
Małgorzato, faszerowana papryka jest przepyszna.
Pysznie! Uwielbiam faszerowane warzywa i chyba w tym tygodniu zrobie paprykę 🙂
Wędrowki po kuchni, świetny plan.
Taka faszerowana papryka to sama przyjemność dla podniebienia. Uwielbiam faszerowane warzywa, a Twoją propozycję na pewno wykorzystam 🙂
Edyta, będzie mi bardzo miło. Smacznego.
Brzmi mega smakowicie! Uwielbiam takie proste, ale pełne smaku przepisy – szczególnie, gdy składniki są świeże i prosto z ogródka.
Aniu,
trochę starania i mamy na talerzu to co najlepsze!
Oczami wyobraźni widzę pięknie zastawiony stół. konieczne na świeżym powietrzu pyszne papryki, dobry trunek i doborowe towarzystwo. Życie może być piękne ❤️
Małgorzata, życie jest piękne! No i jedzenie w dobrym towarzystwie.
To moje najulubieńsze danie jeśli chodził o zapiekaną paprykę.
Najlepiej smakuje na zewnątrz, to fakt! Zazdroszczę świeżego powietrza gdzie można wiele zakontemplować!
Boskie ujęcia!
Kasiu, cieszę się. Papryka w takim wydaniu odsłania swoje najlepsze oblicze.
Moja mama często taką szykuje, jest genialna!
Miye, pozdrowienia dla mamy!
uwielbiam faszerowaną paprykę, najchętniej wybieram czerwoną ta smakuje mi najbardziej
czerwonafilizanka, kolor papryki nie ma znaczenia. Liczy się jej dojrzałość i smak.
Ostatnio pierwszy raz u znajomej jadłam faszerowaną paprykę i muszę powiedzieć niebo w gębie. Wzięłam od niej przepis, ale z chęcią wypróbuję też ten od ciebie.
Angela, na pewno warto wypróbować kilka wersji. Sama faszeruję paprykę na różne sposoby.