Panuozzo z Neapolu to przede wszystkim pyszny chleb z ciasta jak na pizzę, które fermentuje w zimnie. Po upieczeniu wkładamy do środka ulubione dodatki we włoskim stylu. Takie kanapki mogę jeść codziennie. Przypominają mi one piękne chwile z Włoch, toteż chętnie do nich wracam.
Panuozzo domowej roboty można zabrać ze sobą do szkoły, biura lub na wyjazd. Zdrowo i pysznie !
Panuozzo zostało przygotowane po raz pierwszy w 1983 roku w rodzinie Mascolo w Gragnano na wybrzeżu Sorrento w Kampanii. To podawana na ciepło duża kanapka, zrobiona z długo leżakującego ciasta na pizzę.
Tradycyjnym farszem jest salcissia i mozzarella. Dzisiaj można spotkać panuozzo z różnymi dodatkami – karczochami, salami, wędzonym łososiem, oliwkami, prosciutto, młodymi pędami brokułów…
Panuozzo
215 gramów mąki Manitoba
100 gramów mąki T00
3 g suchych drożdży
10 g cukru
180 g wody w temperaturze pokojowej
10 g soli
semolina do podsypania
Mąkę, drożdże i cukier wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj połowę wody i wyrabiaj, następnie dodaj sól, a następnie resztę wody. Zagnieć ciasto i zostaw na około 10 minut. Następnie umieść je w naoliwionej misce, przykryj i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Wstaw do lodówki na noc.
W dniu pieczenia wyjmij ciasto z lodówki, połóż na blacie, przykryj i zostaw na około 30 minut do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Ciasto podziel na pół, a następnie złóż każdą część. Aby to zrobić, spłaszcz ciasto i złóż ze wszystkich stron od krawędzi do środka, przekręć ciasto, spłaszcz i złóż również z tej strony do środka. Uformuj na podłużne placki i ściśnij palcami koniec ciasta. Zrób to samo z drugim kawałkiem ciasta. Przykryj i odstaw na 2 godziny, złączeniem do dołu.
Kawałki ciasta posyp semoliną, a następnie delikatnie dociśnij rękoma, aby uformować podłużne kawałki o długości około 30 cm i szerokości 10 cm. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i piecz około 12 minut na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy.
Ostudź na kratce, przetnij na pół i włóż do środka co chcesz.
W moich panuozzo jest:
* mozzarella
* rukola
* włoska mortadela
Panuozzo na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Pokrojone i doprawione
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
O tak można zabrać wszędzie i delektować się ich doskonałym smakiem!
Twoje pysznie napakowane! Dziękuję za sierpniowy wspólny czas!
Pyszne takie kanapki a chlebki łatwo się wypieka. Sierpniowe pieczenie było znakomite.
Moje Panuozzo: https://www.mojemaleczarowanie.pl/2022/08/panuozzo-czyli-pyszna-kanapka-z-woch.html
Pyszne włoskie wakacje 🙂 Cieszę się że mogłam dołączyć do wycieczki 😉
Aniu, o taaak. A wyjazd do Neapolu był wyjątkowo pyszny!
Ja też jestem, tylko się zagapiłam 😀
Beata, super. Dziękuję za sierpniowe pieczenie w Piekarni.
I ja dziękuję. Było pysznie
Beata, do upieczenia!
Wspaniały przepis i kolejna wakacyjna, smaczna podróż. Twoje bułeczki upiekły się znakomicie. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Adam, bardzo się cieszę i dziękuję. Ty, wytrawny piekarz potrafisz dodać mi skrzydeł. Do zobaczenia w Piekarni za miesiąc!
Panuzzo wyglądają obłędnie. Niestety nie dałam rady piec z Wami, bardzo żałuję, ale z pewnością upiekę. Pozdrawiam Piekarki i Piekarzy!
Małgosiu, bardzo nam Ciebie brakowało…Ale na pewno będziesz zadowolona z tego wypieku.
Jejku jak żałuję, że nie ma mnie w domu kolejny weekend. Bułeczki cudowne i na pewno je upiekę.
Marzena, to jest doskonałe pieczywo i warto zrobić sobie taką kanapkę!
Na taką kanapkę już teraz nabrałam ochoty.
Pojedztam, jest wspaniała!
Juz czuję ten wspaniały zapach domowego pieczywa <3 Aż zgłodniałam…
Wędrówki po…, no domowe najlepsze.
Aniu przepięknie Ci wyszły ! Dziękuję za zaproszenie i do następnego razu!
Dziękuję Kasiu. Koniecznie do następnego pieczenia!
Co to za rodzaj mąki????
Instytutdesingu to włoska mąka.
Takie pieczywko to ja rozumiem 🙂
Lena, zachęcam do pieczenia. Warto.
Pysznie wygląda! Zapisuje stronę i od dzisiaj witam takie cudeńka w moim domu!
Renato, to bardzo miło. Panuozzo na pewno pokochasz.
Dziękuję. A w jakich sklepach można ją u nas kupić lub czy ma jakiś odpowiednik?
Instytut desingu, można w dobrych delikatesach, włoskich sklepach i w internecie.
Naprawdę super sprawa! Nie znałam tego przepisu akurat i skusze się z pewnością na jego wypróbowanie w najbliższym czasie, już widze te pyszne bułeczki! Serdecznie Tobie dziękuję <3
Reddit, bardzo się cieszę. Pieczywo jest naprawdę super!