Panna Cotta z pomarańczami i winem Portada. Spotkanie w czasie pandemii

 

Od trzech tygodni czas ma dla mnie inne znaczenie, a życie bez zegarka nabrało innego wymiaru…Nigdzie nie muszę się śpieszyć, jechać, iść. Wiem, że nie spóźnię się na firmowe spotkanie czy na wizytę u lekarza. W zapomnienie odeszły rozkoszne chwile w kawiarni, rozmowy z przyjaciółmi i znajomymi przy lampce wina, kolacje i przyjęcia w małym i dużym gronie. Praca zdalna wykluczyła kontakty z przyjaciółmi z pracy. Z rodziną widzę się przez płot…
Zostały kontakty przez telefon – jak dobrze, że teraz można rozmawiać widząc twarz tego, kto mówi z drugiej strony! Życie zakwitło też w internecie  i zbiera miłe żniwo.
Dlatego warto ‘spotykać się’ wirtualnie. Z i bez okazji. Sprawiać sobie małe i duże przyjemności, pielęgnować przyjaźnie.
Wykorzystując degustację wina Portada zorganizowałyśmy wirtualne spotkanie na trzy blogi!  i przygotowałyśmy na tę okazję desery, które pasują do półsłodkiego portugalskiego wina.

Koniecznie zajrzyjcie na blogi moich Koleżanek  –  Czteryfajery.plTajemnice smaku!

 

 

Panna Cotta z winem i karmelizowanymi pomarańczami

250 ml śmietany 30%
250 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny bio + 2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
80 g cukru pudru
2 łyżki półsłodkiego białego wina Portada

2 bio pomarańcze odmiany Moro
1 łyżka miodu z kwiatów pomarańczy ( ewentualnie akacjowego)
1 łyżka półsłodkiego białego wina Portada

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na 5 minut.
Do rondelka wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii i stawiamy na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy grzanie i mieszamy. Garnek odstawiamy z płyty w momencie gdy przy jego brzegach masa zacznie się lekko gotować.
Dodajemy wtedy wino i namoczoną żelatynę, mieszając wszystko, aż żelatyna się rozpuści.
Masę wlewamy do 4 foremek i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa ostygnie, przykrywamy naczynia folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem panna cotty karmelizujemy pomarańcze. Myjemy je, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry. Małą patelnię stawiamy na średnim ogniu, układamy na niej plastry pomarańczy, dodajemy miód i wino. Podgrzewamy aż owoce puszczą sok i w połączeniu z miodem i winem utworzy się gęsty sos. Wyłączamy grzanie i zostawiamy pomarańcze aby ostygły.
Wyjmujemy panna cottę z lodówki, dekorujemy ją plastrami pomarańczy i polewamy sosem. Podajemy z kieliszkiem półsłodkiego wina Portada.

 

 

Portada zorganizowała też konkurs dla fanów swojego wina – klik!. Warto wziąć w nim udział i powalczyć o wartościowe nagrody.

24 thoughts on “Panna Cotta z pomarańczami i winem Portada. Spotkanie w czasie pandemii

  1. Panna Cotta to jeden z moich ulubionych deserów.
    Nie lubię słodyczy, ale dla tego i Pavlova robię czasami wyjątek.
    Cudownie wygląda z karmelizowanymi pomarańczami.
    Pozdrawiam!

  2. Panna Cotta z białym winem to musi być dopiero ambrozja… Aniu dziękuję za wirtualną ucztę, musimy to powtórzyć 🙂

  3. Cudownie wygląda Twoja Panna Cotta. Aż chciałoby się zjeść wszystko, co przygotowałaś 🙂

  4. Oo, super! Wygląda to pysznie! Też mam teraz mnóstwo czasu, i planuję wirtualną kawę ze znajomymi! Więc może taki deser byłby miłym dodatkiem 🙂

  5. To ja też na takie wirtualne spotkanie się piszę:-) A Panna Cotta z winem…mmm. Zapewne była pyszna. Wygląda jak “niebo w gębie”:-)

  6. jak ja dawno nie jadłam Panna Cotty!

  7. Uwielbiam takie wirtualne spotkania.
    Twój deser niebo w gębie i do tego jeszcze wyśmienite wino!
    Wpraszam się oczywiście 🙂
    Miłego!

  8. Gdzie zostały kupione foremki? Są piękne!

  9. Mój ulubiony deser! Ale w takiej wersji… to chyba będzie jeszcze bardziej ulubiony. Na pewno wypróbuję! Świetna słodkość na poprawę humoru w ten dziwny czas.

  10. U Ciebie jak zwykle coś pysznego! 😀

  11. Pysznie wygląda, a pomarańcze krwiste musza razem wspaniale smakować i sa nietuzinkową dekoracją 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  12. Fantastyczny pomysł na odświeżenie znanego przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *