Mięciutkie, delikatne i nie nasiąkające tłuszczem pączki. Mascarpone dodaje im tej serowej nuty i wybornego smaku. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Uzależniają i szybko znikają z patery. Świetne na karnawałowy deser.
300 g mascarpone
250 g mąki orkiszowej tortowej
2 duże jajka
1 płaska łyżka brandy
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie)
1 torebka cukru z wanilią
szczypta soli
700 ml oleju roślinnego do smażenia – u mnie olej z pestek winogron + dodatkowo do maczania dłoni
różany cukier puder
1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego
suszone płatki róży
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem waniliowym. Dodaj jajka, brandy, mascarpone i wymieszaj ciasto łyżką – będzie luźne i klejące. Odstaw na 20 minut.
Do kielicha miksera wsyp cukier puder i płatki róży. Zmiksuj.
Na talerzyk wylej dodatkowo olej do maczania dłoni. W wysokiej dużej patelni rozgrzej olej ( temperatura 170 st. C). Dłonie zwilż olejem, nabierz ciasto na łyżkę stołową i formuj w dłoniach okrągłe pączki. Kładź je na gorący tłuszcz. Nie przewracaj na drugą stronę, bo pączki same obracają się w oleju. Kontroluj temperaturę tłuszczu, aby paczki dokładnie się smażyły. Podczas smażenia będą rosły i dodatkowo się zaokrąglą. Swoje pączki średniej wielkości smażyłam 5 minut.
Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej i wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder wysyp na talerz i obtaczaj w nim pączki. Są gotowe !
O, wszystko ładnie pięknie, ale czym zastąpić Brandy, którego nie mam, Jestem w posiadaniu grappy, rumu i whisky. Nada się coś?
Kasiu, jakikolwiek z tych trunków będzie dobry. Przecież to oczywiste.
Wyglądają obłędnie! Idealne na Tłusty czwartek 🙂
Moniko, są idealne na każdy czas.
Ale smakowite maluszki i ten puder różany 🙂 Mniam!
Kamila, dziękuję.
Małe, pyszne i kuszące łakocie. Przeważnie na jednym się nie kończy 😀
Wędrowki po kuchni, właśnie tak, więc trzeba robić albo jedną porcję, albo trzy razy tyle.
Te pączki z mascarpone brzmią przepysznie i wyjątkowo!
Miye, zgadzam się z Tobą.
Na własne wypieki zawsze jestem bardzo chętna.
Pojedztam, zatem bierz przepis i piecz.
orkiszowe czyli takie bardziej sycące pączki, różany puder na pewno urozmaici smak pączków
czerwonafilizanka, dlaczego bardziej sycące?
Mąka orkiszowa nie jest sycąca bardziej, niż inne.
Przed nami jeszcze dwa tygodnie karnawału, z pewnością uda mi się wypróbować ten przepis.
Marysiu, bardzo Ci tego życzę.
Puder różany muszę spróbować użyć do gofrów. Może być to coś nowego!
Konfabula, to dobry plan.