Pączki tłustoczwartkowe ‘2025 ze starego zeszytu. Zawsze się udają!
Pączki vintage z nadzieniem z róży, tradycyjnym lukrem i skórką z pomarańczy. Takie domowe, babcine, z konkretną ilością ciasta i nadzieniem, które nie wylewa się spektakularnie, kiedy będziemy je jeść, tylko trochę… Czyli pączki niewiralowe. Dla mnie najlepsze.
W tym wpisie wszystko jest sentymentalne, od przepisu po stary półmisek, który jest prezentem od moich Przyjaciółek.
1 kg mąki
10 dkg drożdży
15 dkg cukru
0,5 l mleka
7 żółtek
1 całe jajko
10 dkg masła
2 cukry waniliowe
szczypta soli
1 kieliszek spirytusu
do smażenia smalec
Rozczyn – 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki oraz drożdże mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Żółtka i jajko oraz cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ucieramy na puszystą masę. W misce lub za pomocą miksera. Mleko zagrzewamy, żeby było ciepłe. Roztapiamy masło.
Do utartych jaj dodajemy mąkę, wlewamy mleko i dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy. Na koniec wlewamy spirytus i wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Odrywamy części ciasta, wałkujemy na placek grubości 1 cm, nakładamy powidła i zlepiamy pączki. Odkładamy je na stolnicę i przykrywamy kuchenną ścierką , aby podrosły. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy na bibułę, potem posypujemy pudrem lub lukrujemy.
Lukier
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z limonki lub więcej
Wymieszaj do konsystencji gęstej śmietany.
Skórka kandyzowana z pomarańczy bio.
Taki przepis to prawdziwy skarb – nic tak nie cieszy, jak pewność, że pączki wyjdą idealnie.
Aleksandro, tak, to ważne.
Przepis wielokrotnie testowany, nie będzie wpadki.
Wyglądają smakowicie, a takie nadzienie po prostu kocham!
Miye, bardzo się cieszę.
Nasza ulubiona wersja.
To przepis dla mnie, bo w zeszłym roku mi się nie udały…
Aniu, polecam bardzo.
Pączki ze starego przepisu to moje ulubione. Bardzo smakowite 🙂
Kamila, bardzo się cieszę. My też je bardzo lubimy.
Dobre pączki to sztuka! Mam stary przepis gdzie dodaje się dużą ilość żółtek. Pączki są genialne
Wędrówki po kuchni,
też mam taki przepis. Ale takie pączki wymagają dużej uwagi, bo ciasto jest ciężkie.
Te są fantastyczne.
Szczerze nigdy nie robiłam pączków. będę musiała kiedyś spróbować.
Olu, koniecznie spróbuj. To pyszne doświadczenie i wielka radość.
Wyglądają perfekcyjnie, złociste, puszyste i równo usmażone.
Paulina, dziękuję.
Tak powinny wyglądać pączki.
Sekret idealnych pączków to coś, czego zawsze szukam. W tym roku postawiłam na faworki i też było pysznie. 🙂 Pozdrawiam
Martyna, faworki robię też. Karnawał jest długi.