Ośmiornica w oliwie ze szczypiorkiem. 14 lat bloga!

W maju świętujemy urodziny mojego Męża i powstanie tego bloga. Przygotowuję nasze ulubione potrawy i wspominamy nasze wspólne początki. Zazwyczaj przyjmujemy wtedy Gości na tarasie, bo maj pozwala na wspaniałe party w pięknych okolicznościach przyrody.
Oto jedno z naszych ulubionych dań.

ośmiornica (u mnie mrożona)
1  laska cynamonu
300 ml oliwy EV
4 duże ząbki czosnku
szczypiorek drobno posiekany
sok z dwóch cytryn
sól, pieprz

Ośmiornicę przełóż z zamrażalnika do lodówki –  im dłużej będzie się rozmrażać tym będzie lepsza. Kiedy będzie rozmrożona, zagotuj duży garnek osolonej wody i dodaj laskę cynamonu. Usuń z ośmiornicy oczy umiejscowione między głową i mackami – często jest w sprzedaży już przygotowana.

Chwyć ośmiornicę za głowę i zamaczaj kilka razy we wrzątku aby macki się skurczyły. Włóż ośmiornicę do garnka i gotuj przez około 40 minut.

W moździerzu rozetrzyj czosnek z solą, dodawaj po trochu soku z cytryny i oliwę  –  energicznie mieszaj, aby powstała zawiesista emulsja. Na koniec dodaj pieprz.

Kiedy ośmiornica się ugotuje, odcedź ją i ostudź. Następnie pokrój na kawałki około 2 cm i zalej czosnkową emulsją. Schłódź w lodówce i podawaj po kilku godzinach. Najlepiej  przygotuj ją dzień wcześniej. Podaj posypaną szczypiorkiem z bagietką. Bardzo lubimy ją jeść z  tatzikami i z chłodzonym białym lub różowym winem.

22 thoughts on “Ośmiornica w oliwie ze szczypiorkiem. 14 lat bloga!

  1. Nigdy nie jadłam ośmiornicy, do odważnych świat należy, więc bym spróbowała. Wszystkiego dobrego!

  2. Gratuluję 14 lat bloga. Niewątpliwie jest co świętować!

  3. Danie z ośmiornicą na pewno idealnie uświetni ten czas.

  4. Dla miłośników owoców morza, to może być rewelacyjny pomysł

  5. Aniu najlepsze życzenia urodzinowe dla Męża i gratuluję pięknej rocznicy blogowej 🙂 Niech Twój blog dalej tak pięknie się rozwija i cieszy nas wspaniałymi przepisami. Dla mnie Twoje przepisy są rzetelne, sprawdzone, ciekawe i są też źródłem inspiracji. Przy okazji dziękuję Ci za Piekarnię, dzięki której mogę się rozwijać w temacie domowego pieczywa 🙂 Niech tak dalej będzie 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  6. a danie wygląda bardzo apetycznie!

  7. Najlepsze życzenia dla Was! To danie idealnie nadaje się do świętowania. pyszności!

  8. Niech Ci się wiedzie dalszych wielu lat w zdrowiu i z nowymi pomysłami.
    Wszystkiego dobrego Aniu.

  9. 14 lat to kawał czasu. Zyczę żeby Pani zaskakiwała nas nowymi przepisami kolejne 14 lat

  10. Fajny przepis, choć ośmiornicę rzadko jadam to bardzo lubię.
    Podwójne najlepsze życzenia! Pozdrawiam. 🙂

  11. Nigdy nie jadłam ośmiornicy. Zawsze bałam się czy mi posmakuje czy nie. Jak większość jem oczami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *