Przychodzę dzisiaj z jeszcze ciepłym jesiennym ciastem pełnym jabłek. Jest bogate w smaki, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Fantastycznie smakuje do weekendowej kawy lub kakao. Może być słodkim śniadaniem lub rozkoszną przekąską w ciągu dnia. Można też je podać jako deser z kleksem jogurtu lub gałką lodów. Możliwości jest wiele.
130 g miękkiego masła
100 gramów cukru trzcinowego
15 g cukru waniliowego
30 g syropu klonowego
3 jajka
80 g mąki migdałowej
200 g jabłek obranych, wydrążonych i startych – u mnie Grójeckie
150 g mąki orkiszowej
5 g proszku do pieczenia
200 g jabłek wydrążonych na wierzch – u mnie Grójeckie
Wsuń ruszt do piekarnika na najniższej szynie. Rozgrzej piekarnik do 180°C – grzanie górne i dolne.
Formę 20×10,5×6,5 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Miękkie masło miksuj z cukrem trzcinowym, waniliowym i syropem klonowym przez około 3 minuty.
W międzyczasie obierz jabłka, wydrąż je i zetrzyj na tarce.
Dodawaj partiami jajka w temperaturze pokojowej. Miksuj mieszaninę przez około 1 do 2 minut między porcjami.
Dodaj mąkę migdałową i starte jabłka.
Dodaj mąkę orkiszową i proszek do pieczenia i krótko wymieszaj z ciastem.
Wlej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj.
Jabłka przekrój na pół do dekoracji, wydrąż gniazda i pokrój w plastry o grubości około 0,75 cm. Ułóż plasterki jabłek ciasno na wierzchu i wciśnij je na około 0,5 cm głębokości do ciasta.
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez ok. 80 minut.
Zaraz po upieczeniu ostrożnie wyjmij ciasto z foremki, zostaw do ostygnięcia na kratce i tuż przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wspaniale się prezentuje! Będę je miała na uwadze!
Patrycja, jest pyszne i dla każdego.
W sumie dawno nie robiłam nic z orkiszem, więc czas to zmienić.
POjedztam, to bardzo zdrowa mąka, wiec zachęcam.
Na pewno jest to pyszna propozycja dla osób, które lubią jabłka, w tym dla mnie.
Martyna, chyba wszyscy lubią jabłka…Ciasto jest dla małych i dużych.
W jesień będę miała zdecydowanie więcej czasu, więc chętnie spróbuje takich wypieków!
Tamaro, jesień już trwa od miesiąca. Niech Ci się upiecze.
Ostatnio zachwyciłam się ciastami właśnie z tak ułożonym jabłkiem. Proste, ale jakoś nigdy na to nie wpadłam. Tak samo jak nie piekłam nic z mąki orkiszowej. Czas spróbować.
Moniko, proste, a sprawia, że ciasto osiąga inny, bardziej ciekawy wymiar.
Ciasto cudnie się prezentuje i pewnie jest równie smaczne 🙂 Chętnie przetestuję!
Miye dziękuję. Polecam, ciasto jest pyszne.
Tak lubię jabłka, zapakowane w pyszne ciasto! Mniam!
Kamila, dziękuję .Piecz!