U mnie spore zapasy brukselki…Zimą tak mam. Muszę mieć ją pod ręką.
Dla mnie to uniwersalne warzywo, które dodaje charakteru wielu daniom. A zimą o dobre warzywa nie jest łatwo.
Poza tym zielona brukselka uzupełnia brak zieleni za oknem. Zestawiam ją z doniczkami hiacyntów i kiełkującycych na kuchennym parapecie cebul. Tworzą całkiem przyjemny zestaw.
Pizza z brukselką to coś naprawdę dobrego.Pyszne sery i smakowite szczypty wyrazistych smaków.
Dodaliśmy do tego zacny szczep Zinfandela w naszych ulubionych kieliszkach i posypały się wywody na temat wiosennych planów. Nie na próżno jakiś czas temu przyleciały bociany, a koty sąsiadów harcują na naszym tarasie ile wlezie. Yorki nie zgadzają się na taką kocią beztroskę, toteż mamy co chwila salwy psich protestów.
Jesteśmy wyrozumiali – wiosna ma swoje prawa!
A kolejny kęs brukselkowej pizzy dla Niej i dla Niego jest coraz smaczniejszy…
Orkiszowa (prawie!) pizza z brukselką
ciasto
na dwie średnie pizze
250 g mąki orkiszowej
50 g mąki pszennej 00
3 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
200-250 ml letniej wody
Drożdże mieszamy z 200 ml letniej wody. Mąkę i sól przesiewamy do misy robota i dodajemy oliwę. Mieszamy na średnich obrotach stopniowo dolewając wodę z drożdżami. Wyrabiamy na gładkie ciasto dolewając wodę lub dosypując mąkę. Ciasto formujemy w kulę i przekładamy do miski wysmarowanej oliwą. Przykrywamy je folią i wstawiamy na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem pizzy wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 240 st. C.
sos do posmarowania pizzy:
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
otarta skórka i sok z cytryny
1 łyżeczka soli morskiej
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z solą, skórką i sokiem z cytryny. Odstawiamy.
składniki na wierzch pizzy:
100 g brukselki
1 mozzarella bufala
200 g koziego twarożku
1 średnia czerwona cebula
1/2 czerwonego chili
skórka z cytryny, sól morska i świeżo mielony pieprz do posypania
Brukselki przelewamy na sicie wrzątkiem, a następnie zimną wodą i kroimy je na plasterki. Cebulę kroimy w piórka, chili na małe kawałki.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na dwa okrągłe placki. Smarujemy je sosem z oliwy, czosnku i cytryny. Układamy pokrojoną bufalę i dodajemy porcje koziego serka. Układamy brukselkę, piórka cebuli i krążki chili. Posypujemy solą morską i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do wypieków. Pieczemy ok. 20 minut. Upieczone pizze posypujemy skórką otartą z cytryny, świeżo mielonym pieprzem i solą. Podajemy.
Uwielbiam brukselkę. Nie wpadłabym na to, żeby ją upiec na cieście. Pyszna propozycja:-)
Marzena, oj smakuje zacnie.
Polecam!
Uwielbiam brukselkę jest bardzo pyszna a taka pizza oj musi być naprawdę pyszna
Mlodakk,
ta pizza jest obłędnie pyszna!
Uwielbiam brukselkę i u nas też zimą musi być pod ręką 🙂 Nie wyobrażam sobie zimowego czasu bez brukselki 🙂
Dżemdżus,
w takim razie musisz zrobić taką pizzę!
Smacznego.
Wygląda mega smacznie. Mam ochotę na kawałeczek tego cuda 🙂
Aniu,
częstuj się.
To naprawdę pyszna pizza!
Muszę spróbować takiej pizzy – fajny pomysł! 🙂 Bez Zinfandela nie ma imprezy! 😀
Amando,
koniecznie!
Zinfandel jest dobry na wszystko…
Orkiszowej pizzy zawsze mówię tak, a jeśli jest tak pysznie zapieczono to tym bardziej! Smakowita wersja!
Ładnie u Ciebie na wiosnę 🙂
Kamila,
i ja! Choć klasyczne pszenne ciasto nie ma konkurencji jednak…
Pysznego dnia!
Aniu wygląda cudnie. Już mi smakuje taka wersja. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Dziękuję Marzenko!
I pozdrawiam Cię!