Ten pyszny, lekki i zdrowy lunch zrobisz w kilka minut. Przygotuj wcześniej składniki i go! Teraz spędzamy jak najmniej czasu przy kuchni, ciesząc się piękną pogodą i wolnym czasem. Ale pyszne ryby lubimy ponad wszystko, dlatego tak często zapraszam na nasze rybne wybory. Zdrowo, wybornie i bez nudy na talerzu – to moja dewiza.
2 filety z okonia morskiego
1 limonka
masło klarowane
świeże zioła: liście cząbru i szałwii
pieprz i sól
bagietka do podania
Ryby myjemy, osuszamy z wody i lekko skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy sola i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki klarowanego masła i wrzucamy zioła. Kiedy liście siół staną się chrupiące, zdejmujemy je z patelni i kładziemy filety. Smażymy je po kilka minut z każdej strony, ostrożnie przewracając. Wyłączamy płytę, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzem i podajemy z kromkami bagietki.
Rybki u nas w menu są zdecydowanie za rzadko a szkoda bo je uwielbiam i takim okoniem bym nie pogardziła.
Bernadeta, w takim razie jedz częściej ryby. Pyszności!
Pyszna i prosta w wykonaniu rybka. Takie lubię najbardziej. 🙂
Anno, i jaka pyszna i zdrowa. Bardzo polecam.
Jeżu, ależ t smakowicie wygląda! Chętnie sama bym spróbowała 🙂
Zołzo z kitką, jest prosta w wykonaniu, więc możesz ją przygotować bardzo szybko.
Ryby to bez wątpienia źródło cennych składników odżywczych.
Pojedztam, tak, to kopalnia zdrowia i smaku.
Śliczne zdjęcia, dawno okonia nie jadłam. Ryby uwielbiam dziś miałam flądrę.
czerwonailizanka, ten okoń morski jest przepyszny. Cieszę się, że lubisz ryby. A flądra jest doskonała.