Ogórki w stylu azjatyckim albo mizeria w nowym wydaniu…

 

Świeży smak, aromat i tę niepowtarzalną nutę soku zapewni nam zielony ogórek z dobrego źródła. Na pewno nie taki z foliowego opakowania czy z marketu. Ale taki prawdziwie świeży z uprawy ekologicznej. Uwielbiam miejsca, gdzie właściciele dbają o najwyższą jakość jedzenia. Kiedy już mam taki pachnący wiosną obiekt, wodze kulinarnej fantazji są nieograniczone. Dzisiaj podaję ogórki z azjatycką nutą. Albo mizerię w nowym wydaniu, jak nazwał je J.

 

 

4 świeże ogórki eko
1 łyżka soli morskiej

sos
2 ząbki czosnku
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka papryki gochugaru plus do posypania
świeży koper do podania

Ogórki obierz i pokrój  na  plasterki (można zetrzeć na tarce), posól, dokładnie wymieszaj i odstaw na  15 minut.
W tym czasie obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu.
Odcedź wodę z ogórków, ewentualnie wypłucz nadmiar soli pod bieżącą wodą i odciśnij ogórki.
Polej ogórki sosem i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 30 minut. Podawaj ze świeżym koprem.

Ta sałatka z ogórków świetnie pasuje do mięsa z grilla, pieczonej ryby, azjatyckich naleśników, kotletów z warzyw.

18 thoughts on “Ogórki w stylu azjatyckim albo mizeria w nowym wydaniu…

  1. Mam tę paprykę i na pewno spróbuję Twojej sałatki. Nawet dziś zrobię:-)

  2. Takie sałatki / surówki rewelacyjnym dodatkiem do niemal każdego posiłku.

  3. Kocham wszystko co azjatyckie wiec i te ogórki kupuje.

  4. bardzo lubię azjatyckie smaki, także na pewno zrobię, na zbliżająca się majówkę 🙂

  5. Moja mama ostatnio zaczęła sporo ogórków jadać więc pokażę jej ten sposób w jaki może sobie urozmaicić:)

  6. Ogórki mogę jeść w każdej postaci, ciekawy pomysł

  7. muszę zrobić taką wersję:)

  8. Teraz jest świetny czas na ogórkowe wariacje, Twoja bardzo mi przypadła do gustu!
    Mniam!

  9. Ogórki są pyszne nawet solo, a takie na bardziej ostro będą idealne jako dodatek do wege kotletów
    Wykorzystam ten kolorowy przepis na pewno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *