W sierpniu tradycyjnie robię ogórkowe przetwory, bo właśnie teraz ogórki są najlepsze. Oto moje ulubione ogórki nazywane kanapkowymi. Ale nie tylko do kanapek je podaję. Właściwie pasują do wszystkiego – do deski wędlin, do burgerów, kotletów jajecznych i warzywnych, ryby i….solo do podjadania. Są w lekkiej, przyjaznej dla jelit marynacie, a przy tym chrupkie i przepyszne.
Moje ulubione ogórki kanapkowe
składniki na 6 słoików 500 ml
2 kg ogórków gruntowych eko
2 szklanki wody ( szklanka 250 ml)
2 szklanki octu jabłkowego
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka gorczycy
2 płaskie łyżki kurkumy
1 płaska łyżka soli
baldachy kopru
Słoiki i zakrętki wyparzam. Ogórki myję i kroję na krajalnicy w podłużne plastry. Układam dość ciasno (w pionie ) w słoikach.
Do garnka wlewam wodę, wsypuję cukier i dodaję pozostałe przyprawy, zagotowuję. Kiedy woda się zagotuje wlewam ocet, przykrywam pokrywką i wyłączam grzanie. Zostawiam zalewę na 10 minut pod przykryciem.
Przecedzam zalewę i zalewam nią ogórki, wkładam baldachy kopru. Szczelnie zamykam słoiki i pasteryzuję w garnku z wodą do 2/3 ich wysokości około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Kuchenną rękawicą wyjmuję słoiki z garnka, stawiam je do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia.
Uwielbiam ogórki kiszone i mogę je jeść codziennie, ale nigdy sama nie robiłam. O ile jeszcze nie jest za późno w tym roku to skorzystam z Twojego przepisu, wydaje się łatwy dla laika.
Marta, to nie są kiszone ogórki, tylko w marynacie…
Ale przepisem się częśtuj.
Moje już stoją na półce w spiżarni 🙂
Wędrówki po…, moje też.
Świetnie się prezentują i skład mają ciekawy
Alu, bardzo Ci je polecam.
Przygotowuję co roku bardzo duże ilości przetworów z ogórków., . Twoje wyglądają rewelacyjnie.
Cztery fajery, dziękuję i polecam ten przepis.
Super przepis na marynowane ogórki.
Z domu rodzinnego pamiętam, jak Mama robiła ogórki, kisiła, marynowała, robiła sałatki. Ja jakoś nigdy nie robiłam ogórków, a bardzo je lubię.
Twoje kanapkowe wyglądają wspaniale, dodatek kurkumy genialnym pomysłem, bo dodaję ją do czego mogę.
Super Aniu 🙂
Irenko, i ja pamiętam te domowe ogórkowe przetwory. Robiło się ich całe mnóstwo.
A te kanapkowe ogórki bardzo Ci polecam.
Przepis na ogórki w marynacie są świetną alternatywą dla tradycyjnych kiszonych ogórków 😉
MBC, o tak. To urozmaicenie i nowy smak.
Największym fanem tych ogórków jest mój mąż, więc u mnie muszą być obowiązkowo każdego roku !
Małgorzata, to bardzo się cieszę. Pozdrowienia dla męża.
Ogórki z kurkumą często robi znajoma rodziców, ale u nas chyba jeszcze nie gościły.
Pojedztam, w takim razie polecam spróbować.
Fajny przepis i prosty. Sprobuje!
Agata, bardzo się cieszę. Daj znać, jak smakowały.
Też lubię je w tej postaci, ale używam octu z kwiatów czarnego bzu, co dodatkowo podkręca smak.
Akacja, wybór octu jest sprawą indywidualną. Mnie akurat ocet z kwiatów czarnego bzu z ogórkami nie smakuje.
Ja oprócz tradycyjnych kiszonych i korniszonów zawsze robię z chili i czosnkiem- świetne do sałatek, kanapek, hamburgerów…. 🙂
Pichceniomania, z chili i czosnkiem też robię. Takie właśnie ogórki są niżej na blogu.