Słowa są ruchome, stwarzają nieporozumienia. Często zastanawia się nad tym, jak mają się do siebie słowa i rzeczywistość ( a także mężczyźni i kobiety). Oraz dlaczego nie ma żadnych kompozytorek. Czy to prawda?
Mama to emocje i wybuchy. Tata to rzeczywistość i spokój. Muzyka i matematyka są jakby dwoma przeciwnymi językami. Muzyka jest żeńska, matematyka męska. Większość rzeczy zdaje się albo męska, albo żeńska.
Jaką płeć mają wróżby i magia?
* fragment książki Agnety Pleijel – Wróżba
Muszle zapiekane z jagnięcym ragoût w pomidorowym sosie z parmezanem
250 g muszli – conchiglioni giganti
Ragoût
3 łyżki oliwy extra virgin
1 marchewka, drobno pokrojona w kostkę
1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
1 łodyga selera, drobno pokrojona w kostkę
600 g mielonej jagnięciny
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka posiekanego tymianku
Sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka pasty pomidorowej
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
1/2 puszki pomidorów pelati
1 szklanka bulionu (domowego) drobiowego
3/4 szklanki tartego parmezanu
W dużym żeliwnym garnku podgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj marchew, cebulę i seler i gotuj na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną – ok. 5 minut. Dodaj jagnięcinę, kolendrę, rozmaryn i tymianek; dopraw solą i pieprzem. Gotuj, mieszając, aż sos odparuje- ok. 5 minut. Dodaj pastę pomidorową, wlej wino i gotuj aż do odparowania. Dodaj pomidory z sokiem, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj częściowo i gotuj na umiarkowanie małym ogniu, aż sos nieco się zredukuje- ok. 30 minut.
Sos pomidorowy
2 łyżki oliwy extra virgin
2 ząbki czosnku, obrane
1 puszka pomidorów pelati
1 mała czerwona cebula, obrana i przekrojona na połowę
2 gałązki bazylii
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki soli
W szerokim rondlu podgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj czosnek i podgrzewaj, aż będzie pachnieć. Dodaj pomidory razem z sokiem , czerwoną cebulę, bazylię, liść laurowy i sól. Zmniejsz temperaturę do niskiego poziomu i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając drewnianą łyżką, przez około 25 minut.
Pozwól sosowi ostygnąć do temperatury pokojowej. Wyjmij cebulę i bazylię.
Piekarnik nagrzej do 180 st. C. W dużym garnku zagotuj 2 litry osolonej wody i gotuj makaron do al dente. Odsącz, i zostaw niech przestygnie. Rozłóż muszle na blacie roboczym , napełnij je ragoût i przełóż od naczynia do zapiekania. Polej pomidorowym sosem i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach posyp parmezanem i zapiekaj aż ser się rozpuści – 10 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.
Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam jagnięcinę…
Pati, a my jemy często!
istna “rozpusta” 😉 chociaż przepis prosty – efekt wizualny obłedny 🙂 idealne o poania gościom 🙂
Zuza,
bardzo dziękuję!
Przepis prosty, a efekt i smak doskonałe!
Dotarło do mnie jaka jestem głodna…Twoje danie pachnie przez monitor:-)
Marzena,
jak pachnie to dobrze. I smakuje też!
Co prawda ja za jagnięciną nie przepadam , ale mój mąż byłby zachwycony takim daniem 😉
Paulina, w takim razie pozdrowienia dla męża!
Cała ta porcyjka dla mnie 🙂 Pyszne!
Kasiu, bierz!
Dziękuję.
Wspaniale to wygląda aż sali ka cieknie na takie pyszności
Mlodakk,
dziękuję!
Aniu – cóż za bogactwo smaków. Danie piękne i wykwintne. 🙂
Danusiu – danie włoskie. Jest pyszne jak nie wiem co!
Dziękuję.
Aniu, zauważyłam u Ciebie coś: wszystkie Twoje dania, z pozoru banalne, są takie niecodzienne. Aż człowiek robi się głodny jak wilk ;))))
Małgorzata, banalne…jest wyjątkowe czasami…
Pozdrawiam.
To musi być wspaniale i pyszne!
Co prawda jagnięcina mi nie podchodzi smakiem ale jadlam w wersji poledwiczki souvide a takie ragout to zupełnie inna propozycja.
Angelika,
to danie takie właśnie jest. odpowiednie na co dzień i od święta.
I jagnięcina tu na pewno by Ci smakowała.
Pozdrawiam Cię.
Rzadko jem jagnięcinę, a bardzo lubię. Bardzo podoba mi się Twój przepis, zwłaszcza, że jest z moim ukochanym makaronem 😉
Pichceniomania,
można to zmienić…, a jagnięcina to bardzo zdrowe mięso.
Przepis szczerze Ci polecam.
Bardzo ciekawie wygląda w formie takich muszli 🙂
Julita,
bardziej niż ciekawy wygląd, mają ciekawy smak…
Jagnięcina, makaron i pomidory to doskonałe połączenie!
Ja na makaron zawsze jestem na tak!
Smakowicie!
Kamila, tak jest!
Klasyka zawsze się sprawdza.