Dynia to niekwestionowana królowa jesieni. W kuchni można wykorzystywać ją na okrągło – od rana do wieczora. To warzywo kocha eksperymenty i można je jeść na słono i słodko.
Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień to wspaniałe wydanie Wydawnictwa Buchmann, okraszone pięknymi zdjęciami. Inspirujące receptury na dynię dla jej fanów oraz tych, którzy chcieliby się z dynią zaprzyjaźnić. Ideą książki jest wykorzystanie dyni w całości, od miąższu do ostatniej pestki. Są też przepisy na przechowanie jej w słoikach, aby cieszyć się dynią na dłużej.
Przygotowałam pyszny mus z dyni i jabłek, który można wykorzystać na wiele sposobów. Jest aromatyczny, delikatny, pyszny. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do jedzenia dla małych dzieci.
Mus dyniowo – jabłkowy
4 jabłka – u mnie Grójeckie
200 g puree z dyni ( starłam dynię na tarce i dodałam surową do duszenia razem z jabłkami)
50 g brązowego cukru ( zastąpiłam syropem klonowym )
1 pomarańcza
1/2 łyżeczki cynamonu
Sparz pomarańczę i zetrzyj z niej skórkę. Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka z cukrem/syropem, cynamonem i skórką pomarańczową. Duś pod przykryciem 10 minut, aż jabłka się rozpadną. Dodaj mus z dyni i zamieszaj, po czym zmiksuj blenderem.
Wstaw na gaz i duś przez kwadrans.
Gotowy mus przełóż do słoiczka i trzymaj do tygodnia w lodówce.
Świetnie sprawdzi się na wytrawnej grzance, ale też jako dodatek do ryżu czy jogurtu.
* Dynia od kuchni. 50 przepisów na jesień, Buchmann
Pysznie i zdrowo, kradnę przepis! 🙂
Anno, bardzo proszę.
Prosty i szybki przepis, dziękuję!
W tej formie dyni jeszcze nie robiłam. W domu nie mam co prawda syropu klonowego, a jedynie syrop z agawy, ale powinien wystarczyć jako słodzik. Spróbuję 🙂
Jolu, wszystko pójdzie dobrze i z syropem z agawy i nawet z miodem. Pozdrawiam Cię.
Dynia i jabłko to ciekawe połączenie ciekawa jestem smaku,mimo że za dynią nie przepadam
czerwonafilizanka, jest tu też pomarańcza. Smakuje świetnie.
Z chęcią wypróbuję ten przepis
Asiu, korzystaj i ciesz się smakiem jesieni.
Oooo, koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Zapowiada się naprawdę pysznie 🙂
Karolina, to pyszny mus. Polecam.
Dla osób lubiących dynię na pewno taka książka to istny skarb. Moja szwagierka lubi dynię i zbiera wszelkie przepisy z nią w roli głównej. Taka ksiażka na pewno by ją ucieszyła.
Żyć nie umierać, super, że lubi, bo dynia to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo.
Ta książka na pewno Twoją Szwagierkę ucieszy.
Połączenie jabłek i dyni to bardzo trafne i smaczne połączenie 🙂
Wędrówki po…, tak jest. I warto je przygotowywać.
Dynia z jabłkiem znakomicie się ze sobą komponują i są naprawdę zachwycające.
Martyna, o tak. Tutaj jest też ważny dodatek skórki pomarańczy.