Mini mozzarelle marynowane w oliwie ze skórkami cytryny i bazylią

 

To, co kocham w tych marynowanych kuleczkach mozzarelli, to to, że wyglądają tak fantazyjne i zawsze robią wrażenie na moich gościach, a do tego są tak proste do zrobienia. Wystarczy piętnaście minut, aby ta wspaniała przystawka była gotowa i cieszyła podniebienia domowników i przyjaciół.
Wykorzystanie oliwy Extra Virgin jest tutaj kluczowym warunkiem, ponieważ aromaty czosnku i ziół są rozpuszczalne w tłuszczach, co oznacza, że ​​naprawdę trzeba je zanurzyć w oliwie, aby wydobyć ich pełny smak. Wysokiej jakości oliwa tłoczona na zimno ma naturalny pełny smak oliwek, który nie tylko wydobywa to, co najlepsze w czosnku i ziołach, ale także je uzupełnia.

 

 

400 g odsączonej mini mozzarelli
3/4 szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżych liści bazylii
1 łyżka świeżego tymianku – opcjonalnie
1 łyżka świeżego oregano – opcjonalnie
1/2 łyżeczki płatków peperoncino lub chili do smaku
1/4 łyżeczki soli morskiej lub do smaku

Wymieszaj oliwę, czosnek, zioła, płatki czerwonej papryki i sól. Do słoika włóż kulki mozzarelli i zalej oliwą do całkowitego pokrycia sera.
Pozostaw do marynowania na godzinę lub dłużej. Im dłużej mozzarella będzie się marynować, tym lepszy będzie jej smak. Przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiku do pięciu dni.

12 thoughts on “Mini mozzarelle marynowane w oliwie ze skórkami cytryny i bazylią

  1. Muszę spróbować. Brzmi smacznie

  2. Mozzarelli w takim wydaniu to ja jeszcze nie miałam okazji kosztować

  3. Bardzo lubie mozzarelle, w tym wydaniu nigdy nie próbowałam.

  4. Uwielbiam te mini kuleczki, tak marynowane są zdecydowanie jeszcze lepsze! Idealnie!

  5. Mogę bez końca się nimi zajadać, wystarczy nawet tylko pomidor obok na talerzu i od razu zdrowe śniadanie gotowe. 🙂

  6. Brzmi smakowicie, uwielbiam takie nieoczywiste jedzonko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *