A wkoło maj!
Nowe pąki róży żądne słońca.
Filiżanki z kawą na kolorowej tacy.
Kosy zaabsorbowane zbieraniem patyczków na gniazda .
Okruszki rabarbarowego ciasta na ogrodowym obrusie.
Fragmenty rozmów płynące kojącym strumieniem…
Stos nowych książek na fotelu, czekających niecierpliwie na swoją kolej.
Soczysta zieleń gdzie nie poprowadzą oczy.
Wakacyjne szkice dopiero co powstałe w głowie.
Bukiet bzu w wiejskim dzbanie jak odurzające kadzidło.
Zapiski na kolorowych kartkach poruszane lekkim powiewem wiatru.
Kilka ostatnich dmuchawców na trawniku.
Niebo poprzecinane białymi wstęgami po przelocie stalowych ptaków.
Dzwonki konwalii między gęstym powojem.
Rabarbarowa sangria w kruchym szkle.
Skrzynka pomidorowych sadzonek czekających na swoją porcję wody.
Psy ciekawe każdego kociego kroku za płotem.
Południowy spokój zakłócany dźwiękami samolotów.
Zapachy smażonych matiasów dochodzące z kuchni…
Matiasy to młode śledzie odławiane przed pierwszym tarłem. Są delikatne w smaku i bogate w białko i mikroelementy.
Dla mnie to najlepsze ryby. I coraz łatwiej je kupić.
Matiasy w harrisie
płaty świeżych matjasów, po jednym na osobę
łyżka harrisy
oliwa do smażenia
limonka do podania
Matiasy myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Smarujemy harrisą po wewnętrznej stronie i smażymy na chrupko na rozgrzanej oliwie. Najpierw skórą do góry, potem odwracamy. Odkładamy na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie układamy na talerzach z sałatą. Obok kładziemy kawałki limonki.
Majowe sałaty z awokado i sosem tahini
po garści świeżej rukwi wodnej, musztardowca i rukoli
dojrzałe awokado Hass
sok z limonki
łyżeczka sumaku
Liście sałat układamy na talerzach, na nich plastry awokado, skrapiamy sokiem z limonki i polewamy sosem.
Posypujemy sumakiem.
sos tahini
3 łyżki dobrej pasty tahini
100g jogurtu greckiego
ząbek czosnku
sól do smaku
sok z połowy limonki
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę. Ewentualnie dosmaczamy solą.
Gęstość sosu można regulować indywidualnie, dodając więcej jogurtu lub tahini, soku czy czosnku.
Ten prosty przepis na smażone matiasy i sałatowe liście z arabskim sosem to pyszny posiłek na majowy czas.
Na tarasie, w ogródku lub na balkonie.
Delektujmy się chwilą, bo wkoło maj!
Teorię znam świetnie ale jeszcze nigdy ich nie jadłam i nie widziałam w sklepach. Teraz jest na nie sezon?
Mątewko,
to dobrze, że znasz.
Tak, sezon zaczyna się w maju właśnie.
W zykłych sklepach to chyba ich nie ma.
Trzeba szukać na bazarach typu Olkuska lub Forteca.
Albo u Jakuba Pieniążka.
Pozdrowienia!
ŁAŁ! Robi wrażenie! muszę kiedyś spróbować!
Marcela,
koniecznie!
Pozdrawiam Cię.
Lubimy takie egzotyczne smaki 🙂 Danie wygląda świetnie i bardzo apetycznie 🙂
Angelika i Monika,
a ja lubię rybę inaczej niż w klasycznej panierce.
Polecam i smacznego!
Ta sałatka mi się widzi , ja z awokado wsystko uwielbiam
Alu,
jest pyszna z majowymi liśćmi i kremowym awokado.
Zapraszam, będzie bez ryby…
bardzo ciekawy pomysł
Dziękuję Iza.
Takie połączenie jest bardzo w moim guście 🙂
Natalio,
koniecznie więc wypróbuj!
Poproszę 🙂 Idealny posiłek w majowy, cudny czas! Pozdrawiam
Kamila,
zapraszam serdecznie!
Zdecydowanie są tutaj wszystkie smaki które lubię 🙂
Agnieszko,
bardzo się cieszę!
Pozdrawiam Cię.
To są własnie moje smaki. Ślinka mi cieknie na samą myśl 🙂
Zuziu,
zparaszam i dziękuję za miły komentarz.
Taki zestaw jak najbardziej dla mnie 🙂
A maj to najpiekniejszy miesiąc w naszym kalendarzu, pozdrawiam serdecznie.
Urszula,
cieszę się.
A maj jeszcze trochę zostanie z nami!
Ależ to piękne danie aż ślinka cieknie 🙂
Łycha smaków,
dziękuję i pozdrawiam Cię.
To ja poproszę ten talerz pełen smakowitości, ale zjem w domu, bo na zachodzie maj dziś baaardzo kaprysi i nie zachęca do siedzenia na tarasie.;)
Magda,
zapraszam!
U mnie taras w słońcu od rana, będziemy więc mogły zjeść wśród majowych okoliczności przyrody.
Matiasy w harrisie – jak to brzmi! Cudnie skomponowane danie.
Kocham maj :))
Evi,
a jak smakuje!
Danie idealne na maj.
Dziękuję.
Smakowicie wyglądają te matiasy 🙂
Magda C.,
są bardzo smakowite!
Pozdrowienia.
Podoba mi się ten stos książek czekających na przeczytanie:) …. i ta sałatka z awokado:) buziaków moc
Jolu,
jak ja lubię mieć stos ciekawych książek!
Sałatkę bardzo proszę.
Całość wygląda niezwykle smakowicie 🙂
Ewo,
dziękuję i bardzo Ci polecam.
Prawdziwy wiosenny obiad 🙂 wszystko tak apetycznie wygląda, ze mam ochotę zjeść swój monitor 🙂
Marcelina,
lubię takie wioseene kulinarne kreacje.
Dziękuję i pozdrawiam Cię.
Aniu, po prostu delicje!
Dziekuję Aniu.
Cieszę się, że moje kulinarne pomysły i Tobie się podobają.
genialnie łączysz ze sobą smaki
Dziękuję Kaś.
Pozdrowienia!
U Ciebie Aniu zawsze ciekawe połączenia, które chętnie bym skosztowała 🙂
Zapraszam łucjo!
Bardzo się cieszę, że chciałabyś spróbować.
Pysznie wyglądają te rybki! Danie jak z wakacyjnych dni!
Loreta,
wkacje można mieć w każdej chwili.
Polecam!
Uwielbiam matiasy! Twoje danie na pewno smakowało genialnie! 😀
Olu,
tak jest!
Polecam wypróbować.
Pozdrowienia.
Eee smażone śledzie to zdecydowanie nie mój klimat. Ale… połączenie niezwykle Ciekawe i takie są piękne, ze pewnie nie omieszkałabym skosztować.
Tofko,
jeżeli nie lubisz smażonych ryb to masz problem!
Zapraszam Cię na moje danie.
Wygląda naprawdę apetycznie i kusząco 🙂
Cookiemonster,
i naprawdę doskonale smakuje!
Rukiew wodna nieosiągalna na mojej prowincji, musztardowiec , hit wśród warzyw liściowych też nie do zdobycia, zapragnęłam mieć ten gatunek gorczycy w ogrodzie, ale nie udało mi sie kupić nasion. Ale rukola i inne sałaty są na bazarku, więc biorę Aniu, Twój pomysł na sos tahini, że o śledziu nie wspomnę…pysznie go przygotowałaś.
Bożenko,
myślałam, że takie ziela wszędzie można mieć, jeżlei ma się kawałek ziemi…
Polecam jeżeli uda Ci się jednak gdzieś dostać te sałaty, bo efekt smakowy nieporównany z innymi.
Rybę, a zwłaszcza matiasa też pysznie jest spróbować z harrisą.
Pozdrawiam Cię.
Zagladam- a tu takie pysznosci, jak zywkle zreszą <3
Dziękuję AZgotuj!
Pozdrawiam Cię.
Lece szukać matiasów. Piękne danie. Piękne zdjęcia. Oj! 🙂
Opalanka,
trzymam kciuki, mam nadzieję, że matiasy kupisz.
I smacznego!
Dziękuję.