Marynowane słodko – kwaśne winogrona. Siga siga

 

Siga siga, to książka Sabiny Francuz, która zamieściła w niej 80 przepisów na klasyczne potrawy z greckich biesiad i tawern, codzienne szybkie dania, ale też greckie anegdoty i historie. Wszystko to dzieje się zgodnie z grecką receptą na szczęście w zwolnionym tempie.
Książka jest kulinarną ucztą dla miłośników greckiej kuchni i tych, którzy hołdują umiarowi na talerzu.
Grecka uczta to wspólny stół dzielony z rodziną, przyjaciółmi i gośćmi. Dla każdego znajdzie się przy nim miejsce. Sia siga.

 

 

1/2 kg drobnych winogron bez pestek
200 ml octu jabłkowego
300 ml wody
250 g cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kuminu
2 laski cynamonu
5 goździków
3 listki laurowe
gałązki tymianku

Winogrona dokładnie umyj i podziel na słoiki. Zagotuj wszystkie składniki marynaty. Wrzątkiem zalej winogrona. Przełóż do słoików wszystkie przyprawy, zakręć, obróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki. Po dwóch dniach będą gotowe.
Są pysznym dodatkiem do serów, sałatek i różnych potraw z grilla. Można je również upiec.

Siga siga, Sabina Francuz, Znak koncept, Kraków 2022

 

8 thoughts on “Marynowane słodko – kwaśne winogrona. Siga siga

  1. Zawsze mi się Grecja podobała, ten klimat, ciepło, tyle owoców i warzyw, aż szkoda, że u nas tak trochę za zimno…

  2. Takich jeszcze nigdy nie jadłam i chętnie to zmienię.

  3. Brzmi ciekawie. NIgdy nie spotkałam winogron w tym wydaniu

  4. A to dopiero zaskoczenie pierwszy raz sie spotykam z marynowaniem winogron, ciekawe jak by mi smakowały:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *