Siga siga, to książka Sabiny Francuz, która zamieściła w niej 80 przepisów na klasyczne potrawy z greckich biesiad i tawern, codzienne szybkie dania, ale też greckie anegdoty i historie. Wszystko to dzieje się zgodnie z grecką receptą na szczęście w zwolnionym tempie.
Książka jest kulinarną ucztą dla miłośników greckiej kuchni i tych, którzy hołdują umiarowi na talerzu.
Grecka uczta to wspólny stół dzielony z rodziną, przyjaciółmi i gośćmi. Dla każdego znajdzie się przy nim miejsce. Sia siga.
1/2 kg drobnych winogron bez pestek
200 ml octu jabłkowego
300 ml wody
250 g cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kuminu
2 laski cynamonu
5 goździków
3 listki laurowe
gałązki tymianku
Winogrona dokładnie umyj i podziel na słoiki. Zagotuj wszystkie składniki marynaty. Wrzątkiem zalej winogrona. Przełóż do słoików wszystkie przyprawy, zakręć, obróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki. Po dwóch dniach będą gotowe.
Są pysznym dodatkiem do serów, sałatek i różnych potraw z grilla. Można je również upiec.
Siga siga, Sabina Francuz, Znak koncept, Kraków 2022
Zawsze mi się Grecja podobała, ten klimat, ciepło, tyle owoców i warzyw, aż szkoda, że u nas tak trochę za zimno…
krystynabozenna, bo Grecja to jest cudowne miejsce na Ziemi. A jedzenie fantastyczne.
Takich jeszcze nigdy nie jadłam i chętnie to zmienię.
Pojedztam, to pyszny pomysł.
Brzmi ciekawie. NIgdy nie spotkałam winogron w tym wydaniu
Iwona, a są takie pyszne.
A to dopiero zaskoczenie pierwszy raz sie spotykam z marynowaniem winogron, ciekawe jak by mi smakowały:)
czerwonafilizanka, na pewno by Ci smakowały. Radzę spróbować.