Mały Świat…Dom samotny ale ciepły.
Ogród uśpiony.
W bieli.
Pies witający mnie ,dzikim tańcem’.
Znajome i bliskie ścieżki.
Prości uśmiechnięci Ludzie.
Opowiadają mi historie z Małego Świata.
Pytają o mój Wielki Świat.
Pakuję jajka z Panią Kazią.
Częstuje mnie drożdżowym plackiem.
Obok stawia szklankę herbaty z cytryną.
Obie tęsknimy za wiosną…
Dostaję wiejski ser na drogę.
–Będzie na sernik.
Wracam do Wielkiego Świata.
Piekę sernik…
Sernik z suszonymi pomidorami,oliwkami i czarnym sezamem
proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
spód
100 g mąki wieloziarnistej – użyłam Lubella
100 g otrębów owsianych
50 g pokruszonych płatków migdałowych
100 g masła schłodzonego
łyżka czarnego sezamu
szczypta soli i pieprzu
Mąkę, otręby, płatki migdałów i sezam wsypałam do miski.
Dodałam szczyptę soli i pieprzu. Wymieszałam.
Dodałam masło pokrojone w małe kostki.
Zrobiłam kruszonkę.
Boki formy na sernik wysmarowałam masłem.
Spód wykleiłam kruszonką.
Wstawiłam do lodówki.
Masa serowa
700 g tłustego sera
100 g sera z niebieską pleśnią
2 jajka
garść suszonych pomidorów pokrojonych
garść czarnych oliwek pokrojonych
garść płatków migdałowych
2 łyżki czarnego sezamu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
sól i czarny pieprz do smaku
Piekarnik nagrzałam do 150 st.C.
Do misy wrzuciłam sery, płatki migdałowe, jajka, pieprz cayenne.
Wymieszałam za pomocą mieszadła miksera.
Dodałam pomidory, oliwki, czarny sezam. Włączyłam mieszanie.
Dosmaczyłam solą i czarnym pieprzem.
Masę serową wyłożyłam na spód wyjęty z lodówki.
Wyrównałam wierzch i wstawiłam do pieca.
Piekłam 1 godzinę.
Zostawiłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostudzenia.
Wstawiłam na noc do lodówki.
Sernik polecam jako lekkie danie z ulubioną sałatką.
I kieliszkiem wina .
Można go zabrać do pracy.
Do znajomych na wspólną kolację.
Możliwości jest wiele…
Smacznego!
* Inspiracją był ten przepis.
Zmieniłam proporcje, składniki spodu i masy serowej.
Inspirujący pomysł 🙂
Polecam!
Oj, pamiętam sernik z wiejskiego sera ! Oj, to musi smakować 🙂
Grażyna,
u mnie bywają często.
Smakują bosko.
Sernik wytrawny to dla mnie nowość. Jednak zdecydowanie bardzo interesująca nowość.
Karolina,
zapewniam Cię,że jest pyszny.
To ser,oliwki i pomidory.
Zapieczone.
Wytrawny sernik! Jak zawsze ciekawie u Ciebie Amber!:) Skosztowałabym sobie takiego serniczka, tak jak proponujesz, z jakąś lekką sałatką:)
Goh,
na pewno by Ci smakował.
Dziękuję.
Kochana wytrawny sernik …. przyznam szczerze, ze nie umiem sobie wyobrazić jego smaku ….ma w sobie tyle różnych cudownych składników …. chętnie zjadłabym go z sałatką z roszponki …. wielki buziak Jola
Jolu,
jeżeli lubisz dobry ser,oliwki i pomidory to zapewniam,że polubisz.
Ja dzisiaj jadłam właśnie z roszponką i francuskim vinegretem.
Całusy!
Z sałateczką wybornie. Idealny wytrawny sernik! Pozdrawiam
Dziękuję!
ten sernik jest … ach, brak słów! obłędny 🙂 ..
Magda,
dziękuję.
I spróbuj.
Z wiejskiego sera to pewnie poezja:)
Iga,
dokładnie tak.
wygląda niesamowicie pysznie
i jeszcze z wiejskiego sera – to musi być smak!
Ps. u nas w domu upiekły się już trzy chleby, tyle, że ja zabierałam się za to zbyt długo i pałeczkę przejął mój mąż 🙂
Gosiu,
bo jest pyszny!
Mąż przy pieczeniu chleba!
Szczęściara…
jesteś niesamowita!!! cudowny musi być ten sernik, w takiej wytrawnej wersji nigdy nie jadłam 🙁 dasz spróbować???
Wiewiórko,
polecam bardzo tę wytrawną wersję.
Częstuj się!
Dobrze z Wielkiego Świata wyruszyć do tego małego – konfrontacje dobrze robią, nie tylko dla smaków:). A smaki,Ania, smaki sernika przepyszne…!
Ewelina,
właśnie tak!
Lubię takie zderzenie Małego z Wielkim.
Uczy wiele…
Sernikiem chętnie Cię poczęstuję!
NIgdy jeszcze nie jadlam takiego sernika… Wyglada przepysznie. A Maly Swiat jest blizszy mojemu sercu niz ten Wielki 🙂
Usciski.
Agnieszko,
kiedyś spróbuj.
Z pewnością polubisz.
Mały Świat jest taki piękny…
Serdeczności!
wow …. jak to musi bajecznie smakowac….
ser,oliwki i pomidory- wszystko co uwielbiam ….
– jej tylko czy mi wyjdzie taki piekny???
Smakuje bajecznie!
Na pewno taki sam Ci się uda.
To nic trudnego.
Smacznego!
Taki ciekawy sernik ,wow! Nigdy nie jadłam wytrawnego serniczka. Brzmi świetnie. Zwłaszcza z tym winem:).
Ściskam cieplutko:*
Madziu,
zachęcam Cię,żeby spróbować.
Smak zaskakuje.
Wino konieczne!
Amber, co Ty wyprawiasz z moją wyobraźnią;-)? Przełykam głośno ślinę, a M. patrzy na mnie jak na wariatkę, która się ślini do monitora;-)
Marzena,
cieszę się,że pobudzam Twoje kulinarne emocje.
Dziękuję!
nigdy na to nie wpadłam, a przecież to fantastyczny pomysł na pikniki i różnego rodzaju wyprawy. Dzięki za ten przepis!
Krysia BloodyGoodFood
Krysiu,
dokładnie tak.
Sernik wspaniale się sprawdza na wszelkie okazje.
Smacznego!
spodziewałam się śliwki, żurawiny, przyprawy piernikowej! :))))
niesamowita jesteś
Aniu,
takie smaki to ja zostawiam sobie na ostatnią chwilę.
Nie lubię przeżywać świąt przed świętami.
Dziękuję.
O rety! Z sałatą lodową, albo z zmową wersją greckiej sałatki… musi smakować wyśmienicie. Może pomyślę i ukradnę 😀 Mnaim!
Tofko,
pomyśl,kradnij.
narobiłaś mi wielkiego smaku!:) od dawna chodzą za mną takie sernikowe, wytrawne klimaty:)
Antenko,
sernik łatwo wykonać.
Smacznego Ci życzę!
Przymierzam się do wytrawnego sernika, ale z powodu Świąt mój plan jest odłożony na Nowy Rok 😉 Pozdrawiam!
Iwona,
mam nadzieję,że poinformujesz mnie,jak plan zostanie zrealizowany.
Pozdrowienia!
wow! oszalałam na jego punkcie 😀
Zuza,
naprawdę?!
Cudowny! Nie przepadam za sernikami, ale ten – wytrawny – już pokochałam ;-))
Ściskam czule 😉
Inkwizycjo Droga,
skoro wytrawny wolisz,to cieszę się bardzo!
Mam nadzieję,że miłość nie umrze…
Całusy ślę.
Z wiejskiego sera najlepsze serniki wychodzą.
Ten Twój to musi być poezją smaków!
Pozdrawiam cieplutkow. :)))
Ser wiejski najlepszy!
Dlatego taki sernik potrzebuje dobrego sera.
Dziękuję!
Taki sernik…jestem mile zaskoczona. chętnie bym spróbowała:)
Lubię ser na słono i ostro to myślę, że i taki przypadłby mi do smaku.
Urszulo,
zapraszam do próbowania.
Potrafi zaskoczyć wspaniałym smakiem!
Bardzo, bardzo ciekawy. Do zapamiętania:)
Zapamiętać warto.
Uwielbiam taki kulinarny eklektyzm!! Pysznie brzmi i wygląda, a składniki splatają się w finezyjną całość mimo pozornego niedopasowania.
z bieguna północnego ściskam gorąco!!
Aga,
jak ja lubię Twoje komentarze!
Sernik jest niebanalną odmianą słodkich.
Polecam Ci.
Na południu miasta mróz zwala z nóg.
Uściski!
Ile pyszności w środku sernika, bardzo ciekawy przepis!
Ava,
dziękuję.
I częstuj się!
Te wytrawne sernik strasznie mnie intrygują. Najpierw była Anna-Maria, teraz Ty Amber. Coraz bardziej jestem zaciekawiona i zauroczona zarazem tymi wytrawnymi cudownościami 😀
Joanno,
warto kiedyś pokusić się o wytrawną wersję sernika.
To moja nie pierwsza wersja sernika na słono.
Zrobiłam ich już kilka.
Ale to pierwszy,jaki pokazałam na blogu.
Mniam! Ale pyszności! Nigdy nie jadłam takiego sernika, ale wiem, ze na pewno przypadłby mi do gustu 🙂 Pozdrawiam!
pieczarkamysia
Mysiu,
ja też jestem tego pewna.
Pozdrowienia!
w życiu bym nie wpadła na taki pomysł, rewelacja 🙂
Dziękuję!
O rany, rany, jaki wspaniały. A że lubię serowe wytrawne tarty, taki sernik na pewno też by mi smakował.
Uściski!
Evitaa,
dziękuję!
Dla miłośników serowych tart miła odmiana.
Pozdrowienia!
Takiego sernika to moje podniebienie jeszcze nie kosztowało ! Doskonały pomysł! Pozdrawiam
Viola,
zachęcam Cię do spróbowania.
Dziękuję!
Prezentuje się niezwykle gustownie.
Dziękuję.
as ja takiego wytrawnego jeszcze sernika nie jadłam , chętnie bym się wprosiła do Ciebie Aniu , nie tylko na sernik *
Alu,
warto pokosztować.
Zapraszam Cię i na sernik i na resztę.
Uściski!
Wygląda niesamowicie, te kolory w nadzieniu, cudo.
Czasem się zastanawiam, czy taki Mały Świat nie jest lepszy od tego Dużego.
Usagi,
jest też niesamowity w smaku!
Najlepiej by było mieć trochę Małego i trochę Wielkiego Świata…
Pozdrawiam Cię.
nawet przez myśl mi nie przeszło żeby zrobić sernik na słono… ale jak patrzę na jego składniki, to perspektywa podania go w towarzystwa wina w jakiś mroźny wieczór, wydaje się niezwykle kusząca
Kaś,
ten sernik to kusząca perspektywa nie tylko na mroźny wieczór.
Ten drożdżowy placek i herbata z cytryną to coś fantastycznego, ale sernik to czysta rozkosz!!!
Aga,
oba warianty podane z sercem zachwycają!
Pozdrowienia.
Zaskakujący, inny, intrygujący.. Jadłam kiedyś sernik z sera plesniowego ale z pomidorami nigdy.Melduję, że zmysły pobudzone:)
Magda,
pobudzone zmysły to najistotniejsze!
Ser pleśniowy jest tu tylko dodatkiem,najważniejszy jest dobry biały ser.
Pozdrawiam!
Ciekawy pomysl!
Mi się podoba.
Nawet bardzo!
Ja też byłam ostatnio w tym Małym Świecie:)
Przywiozłam nieziemsko pyszne jajka, ziemniaki
i mięso, którego smak nie ma nic wspólnego z tym w sklepach.
Strasznie chciałabym należeć do tego świata.
Może kiedyś…
Sernik wspaniały!
Wyprawiam się do Małego Świata raz w tygodniu i wszystkie tamte smaki są mi znane i uwielbiane przez rodzinę.
Masz rację,nie mają nic wspólnego ze sklepowymi,które znam tylko z opowieści znajomych.
Sernik polecam!
Świetny pomysł. Niesamowicie się prezentuje ten sernik i ciekawa jestem bardzo jego smaku.
Haniu,
dziękuję.
Na sernik zapraszam!
Obłędny!;)
Częstuj się,bardzo proszę!
Jaki smakowity serniczek 🙂
Polecam!
Takiego sernika nie tylko jeszcze nie robiłam, ale również nigdy nie jadłam. Musi być niesamowity 🙂
Mam nadzieję,że się skusisz.
Naprawdę warto.
Też chcę mieć taka panią Kazię od sera !
Sernik wspaniały, dawno nie piekłam.
Monica,
pani Kazia to prawdziwy skarb!
Życzę Ci takiej osoby bardzo.
Sernik jest pyszny!
Wygląda rewelacyjnie 🙂
Potwierdzam!
Nieskromnie…
Tu tarta de queso es impresionante, tiene un aspecto maravilloso! haré tu receta! feliz navidad guapa, un beso
Eva,
muchas gracias!
Feliz Navidad!
pierwszy raz słyszę o takim serniku, ale pewnie smakował bosko, a wygląda fantastycznie
mozna by go posmarowac na bagietkę np? jest miękki czy raczej zbity? czy raczej bez pieczywa?
Marta,
to cieszę się,że zobaczyłaś go u mnie.
Nie jest zbity i można nim posmarować co się chce.
Ale to pewnie zależy od jakości sera.
Dziękuję i pozdrawiam!
Ale piękny! Cieszy nie tylko oko a pewnie i podniebienie!
Dziękuję.
Podniebienie cieszy szczególnie!
Pięknych, ciepłych i smakowitych świąt, droga Amber 🙂
Dziękuję Ci bardzo!
Amber próbowałam śledzi bazyliowych, są pyszne, nie przypuszczałam że aż tak! Możesz działać..kup bazylię :)całusy
Super!
Dziękuję.
Dzisiaj kupię piękny bazyliowy bukiet.
Pozdrowienia!
Aniu zdrowych, wesołych, pełnych szczęścia i miłości Świat życzę:) Zasyłam buziaka Jola Szyndlarewicz
Jolu,
dziękuję i Tobie ciepłe myśli posyłam!
Amber, cudowny wpis! Życze Ci ciepłych, pięknych i nastrojowych Świąt pachnących domowym ciastem i choinką. Niech Sylwester będzie wystrzałowy, a nowy rok taki, o jakim marzysz!
Uściski.
Miło mi,że mnie odwiedziłaś.
Dziękuję!
Pozdrawiam Cię świątecznie.
mam pytanko, suszone pomidory takie z oleju maja byc tak? zamierzam zrobic na grilla:)
Ewo,
tutaj były z oliwy, ale bardzo dobrze odsączone.
Miło mi, że chcesz skorzystać z mojego przepisu!