Ten bogaty w smaki i aromaty przepis na łososia jest idealny na letni obiad. Potrzeba tylko 20 minut, aby znalazł się na naszym stole. Jest delikatny, ale z charakterem. Chrupiący na zewnątrz i skąpany w kremowym sosie, pachnącym suszonym na słońcu pomidorem i papryką. Aby cieszyć się tym daniem w pełni, polecam kupić przede wszystkim świeżego łososia z certyfikatem MSC. Zapewnimy sobie komfort wysokiej jakości rybiego mięsa.
Mój letni obiad tworzy udaną kompozycję smaków z ryżem, bulgurem lub makaronem. A co z winem do obiadu? My raczyliśmy się schłodzonym różowym lekko musującym Crazy karp z Doliny Mozeli od Marcus Spindler/Forst. Ale sprawdzi się tutaj każdy riesling. A więc chwilo trwaj!
Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami
filet z łososia ( ze skórą lub bez) – 2 kawałki po 200 g ( z certyfikatem MSC)
2 ząbki czosnku posiekane
1/2 żółtej cebuli posiekanej
2 łyżki suszonych na słońcu pomidorów w oleju, pokrojonych + olej
1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
250 ml śmietanki 36% i mleka – pół na pół
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka klarowanego masła
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżka natki pietruszki
Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem. Głęboką patelnię z nieprzywierającym dnem stawiamy na sporym ogniu, dodajemy masło i wkładamy filety z łososia – obsmażamy po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy łososia z patelni i odkładamy na bok.
Na tą samą patelnię wlewamy 2 łyżki oleju od suszonych pomidorów, dodajemy cebulę, czosnek, suszone pomidory, paprykę i smażymy, aż będzie pachnieć czosnkiem. Wlewamy bulion warzywny i delikatnie gotujemy. Dodajemy mieszankę śmietany i mleka i gotujemy, aż powstanie kremowy sos. Doprawiamy go solą i układamy na nim łososia. Podgrzewamy wszystko razem 2 minuty, posypujemy natką i podajemy. Wow!
Moja mama ostatnio polubiła łososia 😉
Ervi, ostatnio? To gratulacje!
mogłabym go jeść codziennie 🙂 pyszny sos!
Magdalena,
o taaak! Pyszne danie.
Pyszny i soczysty łosoś!
Zosiu, dokładnie tak!
O przy takim talerzu niech ta chwila trwa wiecznie!
Miłego!
Kamila, niech trwa!
Odealny obiad, dla rodzinki. Juz wkurza mnie monotonia w kuchni, chetnie zrobię
Iwona, zapraszam po przepis.
To danie cud!
co tu dużo pisać przepysznie wygląda
Iza, dziękuję.
Przepysznie też smakuje.
Aniu, faktycznie wielkie wow!!! Ale bym zjadła:-)
Marzena,
mój łosoś the best!
Bardzo ciekawy wpis. Oby tak dalej 🙂
Tomek, pozdrawiam!
Uwielbiam łososia. Taki obiadek był by dobrym pomysłem
Weroniko, zatem do dzieła!
To nieskomplikowana potrawa.
Dziękuję.
Takie dania to ja lubię 🙂
Olu,
bardzo się cieszę!
Zrobiłam, dodałam jeszcze do sosu kilka pieczarek, pożarliśmy szybciutko. Takie śmietanowe sosy z rybą smakują obłędnie 🙂
Cieszę się Dorota.
Pieczarki to już dla mnie inna bajka…ale super, że smakowało.
Tak przygotowana ryba jest zawsze pyszna.
Super przepis, bardzo apetyczne zdjęcie, jadłbym!
artbrick – polecam!
Lubie łososia w każdej postaci
Piaskowiec, to super!