Łosoś pieczony w sosie miodowo-sojowym z imbirem i sezamem

 

Lekki obiad na lato możesz przygotować bardzo łatwo, bez długiego stania w kuchni. Pyszna ryba, pieczona bez tłuszczu w aromatycznym sosie miodowo – sojowym z dodatkiem imbiru i sezamu, sprawdzi się doskonale na co dzień i jako posiłek w większym gronie, który możesz podać w ogrodzie lub na tarasie.
Delikatny łosoś i wspaniały sos na bazie miodu, to połączenie do którego nie trzeba nikogo przekonywać. Ważne jest, aby miód miał mniej wyraziste nuty i nie zdominował smaku ryby. Świetnie sprawdzi się więc miód lipowy – tak jak u mnie, akacjowy lub wielokwiatowy. Wzbogaci i podkreśli smak łososia oraz nada mu wybornego charakteru.

 


*

 

sos
3 łyżki miodu – u mnie lipowy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka drobno posiekanego imbiru
1 łyżka sezamu

200 g łososia z połowów MSC

dodatki: rukola, zielony ogórek, koper, cytryna

Wymieszaj składniki sosu. Łososia umyj i osusz. Włóż do marynaty mięsem do dołu. Marynuj 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Naczynie do zapiekania z rybą i sosem wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut.
Podawaj z warzywami, ryżem, makaronem ryżowym lub bulgurem.

 

 

Właściwości miodu lipowego
* wzmacnia odporność organizmu
* łagodzi objawy przeziębienia i grypy
* działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie
* pomaga w zasypianiu i łagodzi stres
* poprawia trawienie
* wspomaga leczenie ran
* jest bogaty w witaminy i minerały, m.in. witaminę C, potas, magnez i żelazo.

Miód lipowy jest doskonały na każdą porę roku.
Jest świetnym dodatkiem do herbaty, mleka lub jogurtu oraz do marynat i przetworów. Można go również stosować jako naturalny słodzik do deserów i ciast. Świetnie sprawdza się również jako baza do domowych maseczek kosmetycznych.

Wpis powstał we współpracy z Pasieka Rodzinna, w której już trzecie pokolenie zajmuje się pozyskiwaniem miodu z poszanowaniem życia pszczół na terenach czystych ekologicznie.

18 thoughts on “Łosoś pieczony w sosie miodowo-sojowym z imbirem i sezamem

  1. Wygląda przepysznie! nic dodać nic ująć. 🙂

  2. oj pysznie wygląda. Chętnie bym spróbowała.

  3. W takiej wersji łososia nie próbowałam. Zapowiada się pyszna potrawa.

  4. To brzmi przepysznie! Lekki obiad na lato to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza z takim przepisem na łososia. Sos miodowo-sojowy z imbirem i sezamem to świetne połączenie smaków. Z pewnością wypróbuję Twój przepis, szczególnie teraz, gdy można cieszyć się posiłkiem w ogrodzie lub na tarasie. Dzięki za inspirację

  5. Uwielbiam pieczonego łososia, także ten przepis z wielką chęcią niebawem wypróbuję. Miłego dnia.

  6. Wygląda świetnie! Serdecznie dziękujemy za możliwość takiej pysznej współpracy 🙂

  7. Brzmi ciekawie i apetycznie, chętnie bym zjadła i gdyby jeszcze ktoś to zrobił :-))

  8. Taki łosoś musi być pyszny. Chciałabym go spróbować.

  9. Uwielbiam pieczonego łososia, także ten przepis z wielką chęcią niebawem wypróbuję. Miłego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.