To pyszne danie gości u mnie każdej jesieni. Połączenie delikatnej ryby i ostrego sosu z dyni jest nadzwyczajnie smaczne i pasuje do każdej okazji. Jeden kawałek ryby liczymy na jedną osobę i odpowiednio do ilości gości przy stole zwiększamy ilość dyniowego sosu. Jesienna kompzycja dyni z rybą na pewno zadowoli podniebienia smakoszy. Niech dynia będzie z nami!
łosoś
400 g wyfiletowanego łososia atlantyckiego
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
1 łyżka klarowanego masła
sos dyniowy
100 g pieczonej dyni bez skóry
1 mała cebula
1 zabek czosnku
1 mała czerwona chili
1 łyżka klarowanego masła
sól morska
200 ml słodkiej śmietany
listki szałwii
koper, sól i pieprz do podania
Łososia dzielimy na pół, myjemy i osuszamy. UKładamy w pojemniku, polewamy sokiem cytrynowym i posypujemy pieprzem. Odkładamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Podsmażamy i dodajemy dynię. Rozgniatamy ją drewnianą łopatką, wlewamy śmietanę, wkładamy szałwię i solimy. Gotujemy na malutkim ogniu.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy kawałki łososia po 3 minuty z każdej strony. Układamy na dyniowym sosie i gotujemy na malutkim ogniu 5 minut. Jeżeli sos jest za gęsty, wlewamy odrobinę wody. Posypujemy solą i pieprzem, dodajemy koper i od razu podajemy.
Oczywiście z winem – Riesling i Chardonnay będą tu bardzo na miejscu.
Mój przepis dołączam z przyjemnością do wydarzenia Herbstgenuss, który prowadzą na swoich blogach Zorra i Britta.
dziś mam łososia, dyni nie mam, ale następnym razem się o nią postaram!
Magdalena,
wspaniale. Pyszności!
Ciekawe połączenie smaków. Chętnie skorzystam z tego przepisu
Cztery fajery,
dla mnie przede wszystkim pyszne.
Hello Anna, thank you very much for being there with another recipe.
Best regards
Britta
Hello Britta,
thank you very much!
Uwielbiam łososia, a ten wygląda obłędnie, az mi ślinka cieknie i już w ustach czuję ten smak.
Świat Toli, jest naprawdę wart zrobienia.
Pyyyyszny.
Przepis bardzo chętnie wykorzystam, jestem przekonana, że danie nam zasmakuje. 🙂
Izabela, świetnie. Będzie pysznie, zapewniam Cię!
Ta ryba w ostrym dyniowym sosie mnie zachwyca! Ten kolor!
Kamila,
i jest naprawdę wyborna w smaku!
Now I am hungry, I and want this!!! 🙂
Zorra,
I invite you to this salmon. I will be very pleased!