Lody z mango. Na weekend dla przyjaciół

 

Mango to chyba mój ulubiony egzotyczny owoc. Jego walory smakowe idealnie grają z moimi oczekiwaniami i mango mogę jeść codziennie. Njabardziej odpowiada mi sam owoc bez dodatków, aby nie tracił niczego ze swoich zalet. Ale bardzo lubię mango w lodach. Dodaję tylko kilka niezbędnych składników i cieszę się mangową rozkoszą. Te lody zrobiłam na weekend, aby cieszyć się nimi razem z przyjaciółmi.

 

 

1 duże dojrzałe mango
200 g schłodzonego jogurtu greckiego
1 łyżka miodu akacjowego
3 łyżki soku z limonki

Mango myję, obieram ze skóry i kroję prosto do kielicha blendera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję.

Masę przekładam do misy lodowej automatu Zyle.   Ustawiam program: soft – jeżeli chcę otrzymać miękkie lody lub hard – dla lodów twardych. Po wyjęciu z maszyny przekładam je do pojemnika i wkładam do zamrażarki lub od razu podaję.

Jeżeli chcesz zrobić lody bez maszyny do lodów, postępuj zgodnie z przepisem na lody, ale pojemnik z lodami wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Przynajmniej trzy – cztery razy co 30 minut wyjmij je z zamrażalnika i miksuj, aby rozbić kryształki lodu.

 

16 thoughts on “Lody z mango. Na weekend dla przyjaciół

  1. Przepis chętnie wykorzystam, lody o wszelkich smakach znajdują uznanie w mojej rodzinie. 🙂

  2. Jeszcze nigdy nie jadłam takich lodów, połączenie smakowe cudowne. Muszę je koniecznie zrobić

  3. Ja lubię mango samo ale z dodatkami też jest super. Przyznam że myślałam o takiej maszynie do lodów.

  4. Lody wyglądają zjawiskowo, nie sposób im się oprzeć 🙂

  5. Lubię lody z mango, ale nigdy takich nie robiłyśmy.

  6. Lody wyglądają bardzo apetycznie, chętnie wypróbuje kiedyś u siebie. 🙂

  7. Też lubię mango, ma taki odświeżający smak. 🙂

  8. Kolor zachwyca, same słońce!
    Szkoda tylko ,ze u mnie ciężko kupić takie prawdziwie dojrzałe mango

    • Alu,
      bo ten kolor to kolor dojrzałego mango. Bardzo mi przykro, że u Ciebie jest problem z tym owocem…
      Można wykorzystać naturalną pulpę lub mango z puszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *