Lipcowe upały w pełni. Wśród deserów pierwsze skrzypce grają te chłodzące. Domowe lody to świetny deser po letnim obiedzie. Przygotowane na bazie jogurtu są lekkie i można je jeść bez obaw o linię. Dzisiejsze przygotowałam na podwieczorek w wersji dla dorosłych. Dużo sezonowych truskawek i greckie dodatki – gęsty grecki jogurt, tradycyjna wódka uzo. Aromatyczne płatki róży to kropka nad ,i’.
300 g dojrzałych truskawek
200 g jogurtu greckiego
50 ml uzo
2 łyżki miodu tymiankowego
płatki dzikiej róży
Truskawki kroimy na kawałki i wkładamy w zamkniętym pojemniku do zamrażarki. Zmrożone owoce wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Do zmiksowanych truskawek dodajemy miód, jogurt i uzo. Znowu miksujemy. Powinna nam wyjść gładka masa. Posypujemy płatkami róży i lody gotowe! Można je wlać do foremek, dodać płatki róży, włożyć do zamrażarki, aby zmroziły się jeszcze bardziej i jeść do woli.
Uzo – grecka wódka o smaku anyżowym i o zawartości alkoholu do 48%. Podawana zazwyczaj z wodą, po rozcieńczeniu zmienia kolor na mleczny.
Zachwycają mnie te Twoje lody, jadłabym bez opamiętania! Pozdrawiam
Kamila, jak miło! Poza tym są naprawdę pyszne.
Na truskawkowe specjały zawsze jestem chętna. Nigdy nie przejdę obok nich obojętnie.
Pojedztam, to świetnie. Smacznego.
Domowe truskawkowe lody, na dodatek jogurtowe – lepiej być nie może. 🙂
Paulina, oj tak, to wspaniały deser na upały.
Uwielbiam domowe lody! Zdecydowanie muszę spróbować tych z twojego przepisu, pozdrawiam!
Patrycjo, spróbuj koniecznie jak najszybciej, zwłaszcza, że truskawki już się kończą.
Takie domowe lody są najlepsze! Bardo chętnie wypróbuję przepis
Katarzyno, będzie mi bardzo miło. Lody są pyszne.
Pyszne domowe lody idealnie osłodzą upalne dni.
Kiti, to najlepszy letni deser.