Lody truskawkowe z jogurtem, uzo i płatkami róży

 
 

Lipcowe upały w pełni. Wśród deserów pierwsze skrzypce grają te chłodzące. Domowe lody to świetny deser po letnim obiedzie. Przygotowane na bazie jogurtu są lekkie i można je jeść bez obaw o linię. Dzisiejsze przygotowałam na podwieczorek w wersji dla dorosłych. Dużo sezonowych truskawek i greckie dodatki – gęsty grecki jogurt, tradycyjna wódka uzo. Aromatyczne płatki róży to kropka nad ,i’.

300 g dojrzałych truskawek
200 g jogurtu greckiego
50 ml uzo
2 łyżki miodu tymiankowego
płatki dzikiej róży

 

 

Truskawki kroimy na kawałki i wkładamy w zamkniętym pojemniku do zamrażarki. Zmrożone owoce wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy. Do zmiksowanych truskawek dodajemy miód, jogurt i uzo. Znowu miksujemy. Powinna nam wyjść gładka masa. Posypujemy płatkami róży i lody gotowe! Można je wlać do foremek, dodać płatki róży, włożyć do zamrażarki, aby zmroziły się jeszcze bardziej i jeść do woli.

Uzo – grecka wódka o smaku anyżowym i o zawartości alkoholu do 48%. Podawana zazwyczaj z wodą, po rozcieńczeniu zmienia kolor na mleczny.

12 thoughts on “Lody truskawkowe z jogurtem, uzo i płatkami róży

  1. Zachwycają mnie te Twoje lody, jadłabym bez opamiętania! Pozdrawiam

  2. Na truskawkowe specjały zawsze jestem chętna. Nigdy nie przejdę obok nich obojętnie.

  3. Domowe truskawkowe lody, na dodatek jogurtowe – lepiej być nie może. 🙂

  4. Uwielbiam domowe lody! Zdecydowanie muszę spróbować tych z twojego przepisu, pozdrawiam!

  5. Takie domowe lody są najlepsze! Bardo chętnie wypróbuję przepis

  6. Pyszne domowe lody idealnie osłodzą upalne dni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *