Moje pierwsze lody od zeszłego lata…Miałam na nie tak wielką ochotę, że zabrałam się za ich przygotowanie z marszu. Nie wymagają wielu składników, ani długiego przygotowania. Zaledwie kilkanaście minut pracy, potem zamrażanie i możemy cieszyć się doskonałym smakiem.
Dodatkowo porcja tych lodów z powodzeniem zastąpi popołudniową kawę i zaspokoi ochotę na deser.
80 ml espresso
300 g schłodzonej śmietanki 36%
250 g schłodzonego mleka zagęszczonego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100 g gorzkiej czekolady 80%
gotowe wafelki do lodów
Czekoladę łamiemy do garnuszka i roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Espresso studzimy i mieszamy z ekstraktem waniliowym.
Mocno schłodzoną śmietankę przelewamy do kielicha miksera i ubijamy na puszysty krem – nie do końca na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dalej miksując wlewamy schłodzone zagęszczone mleko, porcjami czekoladę i kawę z wanilią.
Gotową masę lodową przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok. 6 godzin, aż masa stwardnieje. Od czasu do czasu warto wyjąć pojemnik z zamrażarki i przemieszać lody łyżką.
Gotowe lody podajemy w wafelkach posypane czekoladowymi wiórkami.
Ja też już się stęskniłam za lodami, kawowe należą do moich ulubionych, w połączeniu z czekoladą muszą być wyśmienite
Cztery fajery,
te lody zrobiłam na początek ciepłego sezonu. Są zdecydowane i bardziej ciężkie. Potem przyjdzie czas na sorbety i lody z owocami.
Lubię domowe lody, a te z czekoladową nutą szczególnie podbijają moje podniebienie.
Paulina, w takim razie masz gotowy przepis.
Ten smak musi być wyśmienity. Dawno nie robiłam domowych, ale czas najwyższy to nadrobić. 🙂
Julio, to wyborne lody. Nie można przestać ich jeść.
Witam serdecznie ♡
Cudowny przepis! Jeszcze nie robiłam lodów, ale muszę koniecznie spróbować 🙂 Dziękuję za inspirację!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Klaudio, bardzo mi miło. Koniecznie spróbuj. Polecam.
W takich lodach bez problemu można się rozsmakować.
Pojedztam, problemy zostawiamy poza jedzeniem.
Marzy mi się maszynka do lodów z prawdziwego zdarzenia 🙂
Miye, możesz ją mieć, ale nie musisz.
O lody kawowe to zdecydowanie coś dla mnie, czyli miłośnika kawy!
Patrycjo, cieszę się. To także moje smaki.
Takie domowe lody to prawdziwy przysmak. Jakoś nie smakują mi wszystkie te kupne lodowe produkcje, ale domowe lady chętnie przygotuję 🙂 Dziękuję
Edyta, teraz pełno niby naturalnych lodów, ale ich składu do końca nie znamy. Domowe najlepsze!
Chyba nigdy nie jadłam domowej roboty lodow. Fajny przepis u może sie skuszę na niego 🙂
Aniu, warto się pokusić. Te lody zawsze wygrają z kupnymi.
Połączenie, zdecydowanie obłędne. Sam przepis wydaje się banalny, więc zdecydowanie spróbuję swoich sił w tym deserze 🙂 Tak jak wyżej koleżanki piszą : co domowe smaki to domowe. Nic ich nie zastąpi.
Papierowa Ł. Dziękuję. Te lody zawojowały już nie jedne kubki smakowe.
Takie domowe lody to na pewno smakują wybornie. A mi jest aż wstyd, że do tej pory nawet nie próbowałam nigdy sama zrobić lodów.
Żyć nie umierać, zawsze możesz spróbować. Naprawdę warto.
Otwieramy sezon letni ! Do tego jeszcze majówka w ogrodzie z dodatkiem Twoich lodów. Ech,pychotka !! Przepis oczywiście zachowuje.
Violu, wiosną teą przyjemnie jest zjeść lody w ogrodzie.
Z przepisu korzystaj do woli.