Leśne grzyby z patelni. Jakie wino do smażonych grzybów?

 

Czas aromatycznych leśnych grzybów, smaków i emocji. Najpiękniejsze chwile dla grzybiarzy, którzy z koszami ruszają w las. W centrum Polski grzybów jest mało, ale cieszmy się z tego co jest i jedzmy jadalne grzyby. Jakiś czas temu odkryto grzyby jakby na nowo, naukowo potwierdzając ich dobre właściwości. Najwięcej smaku i aromatu mają takie przygotowane krótko, bez długiego przetwarzania.
I takie lubię najbardziej.

 

 

świeże leśne grzyby
1 cebula
1 ząbek czosnku
masło klarowane
świeży koper lub natka pietruszki
sól i pieprz

Grzyby oczyść, odrzuć ogonki. Przetrzyj wilgotnym ręcznikiem papierowym i pokrój na kawałki takie jak lubisz. Cebulę i czosnek pokrój w plasterki. Na patelnię wyłóż masło, dodaj cebulę i czosnek i podsmaż 3 minuty. Dodaj grzyby i smaż mieszając 10 minut. Posól je, oprósz pieprzem, wymieszaj i dodaj koper lub natkę pietruszki. Wymieszaj i podawaj z domowym chlebem na zakwasie, bagietką, grzankami, kieliszkiem wina.

Jakie wino do leśnych grzybów?
Na pewno Chardonnay, Verdejo, Riesling znad Mozeli, Bordeaux, wina czerwone z Doliny Douro. No i Champagne!

18 thoughts on “Leśne grzyby z patelni. Jakie wino do smażonych grzybów?

  1. Nie lubie zbierać grzybów, ale uwielbiam je jeść. Przepis zapisuje 🙂

  2. ostatnio wlaśnie takie grzybki z patelni zrobiłyśmy sobie ze znajomą, wersja na cebulce. Może jeszcze będę mogła zrobić na masełku z czosnkiem… aż mi ślinka cieknie na samą myśl

  3. W sumie nie jadłam podobnie przyrządzonych grzybów. Chętnie to zmienię.

  4. Sezon grzybowy w pełni, więc warto korzystać z darów ziemi.

  5. Ja jeszcze nie byłam na grzybach. Za to mąż mógłby co sobotę jeździć

  6. Grzyby to wspaniałe dary ziemi i warto z nich korzystać.

  7. U mnie wczoraj na obiad, lecz bez wina i to błąd 🙂

  8. Przyznam, że grzybów w winie jeszcze nie robiłam, a to bardzo ciekawy pomysł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *