Lasagne z pesto, ricottą i mozzarellą. Ile jeszcze lata…

 

 

Tą doskonałą lasagne delektowaliśmy się w niedzielę po spacerze w pobliskim lesie. Było pogodnie i słonecznie. Nasz taras tonął w złotych promieniach i zieleni. Otworzyliśmy butelkę różówego wina, które kazało nam wierzyć, że dużo lata jeszcze przed nami…A lasagne smakowała nam jak nigdy dotąd!

 

Pesto

120 g  świeżych liści bazylii
300 g oliwy z pierwszego tłoczenia
1 ząbek czosnku
60 g orzeszków piniowych
50 g startego Parmigiano Reggiano
50 g startego Pecorino Romano
1/2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku

Liście bazylii umyj i osusz. Wrzuć orzeszki pinii i ząbek czosnku do kielicha blendera. Miksuj, aż uzyskasz drobne okruchy, a następnie dodaj szybko  liście bazylii i sok z cytryny. Dociśnij liście, a następnie zalej oliwą, tak aby wszystkie liście były zanurzone i nie miały dostepu  powietrza. Miksuj w krótkich odstępach czasu, aby nie przegrzać pesto. Gdy pesto będzie  już gładkie,  wymieszaj ze startymi Parmigiano Reggiano i  Pecorino Romano. Dopraw solą. Przełóż pesto do słoika, zalej oliwą i odstaw. Możesz przechowywać je w lodówce przez kilka dni.

 

 

Lasagne
200 g świeżych płatów makaronu lasagne
500 g ricotty
200 ml  tłustego mleka
100 g  startego Parmigiano Reggiano
300 g świeżej mozzarelli
200 g bazyliowego pesto
oliwa z pierwszego tłoczenia
2 łyżki bułki tartej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz

Ricottę włóż do miski i wlej mleko. Dodaj  starty Parmigiano Reggiano i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Rozerwij mozzarellę  na małe kawałki.
Kiedy masz przygotowane wszystkie składniki, rodgrzej piekarnik do 200 ° C .
W naczyniu do zapiekania rozprowadź 2  łyżki ricotty,  przykryj  dwoma arkuszami świeżego makaronu, aby pokrył całą powierzchnię formy.
Rozprowadź równomiernie na makaronie 3 łyżki ricotty i 1 łyżkę pesto. Następnie połóż kawałek mozzarelli.
Przygotuj w ten sposób 4 kolejne warstwy, aż zużyjesz wszystkie składniki. Ostatnią warstwą będzie ricotta, pesto i mozzarella. Wierzch  lasagne posyp solą , pieprzem i bułką tartą, skrop oliwą  z pierwszego tłoczenia.
Piecz lasagne przez około 20-25 minut, aż się zarumieni. Możesz podawać od razu, ale najlepiej pozostawić do ostygnięcia i serwować po kilku godzinach lub następnego dnia, szybko podgrzewając w gorącym piekarniku.

24 thoughts on “Lasagne z pesto, ricottą i mozzarellą. Ile jeszcze lata…

  1. Wspaniale się prezentuje. Już się zastanawiam, czy na obiad dziś nie zrobić.

  2. Aniu ta lasagne prezentuje się niesamowicie :). Dziękuję za przepis i bardzo chętnie z niego skorzystam

  3. Niech lato jeszcze trwa!
    Bardzo ciekawy przepis. U mnie do tej pory królowało klasyczne mięsne lasagne i wariacja ze szpinakiem. Wypróbuję 🙂

  4. Pyszna propozycja Aniu. Pozdrawiam cieplutko kochanie 🙂

  5. To faktycznie mogło być dobre 🙂 Ja ostatnio robiłam tradycyjną lazanie i wyszła fantastyczna! Zgłębiam także smak ricotty, którą testuję na różne sposoby w związku z moimi podróżami kulinarnymi 😉

    • Codzienne gotowanie, to jest pyszne!
      Tradycyjna lasagne trochę nam się przejadła, a poza tym jemy mało mięsa.
      A Ricotta to wspaniały ser.

  6. Wieki nie jadłam makaronu ale teraz chętnie bym wciągnęła taka lazanię 😀

  7. Ja jestem straszny “kluchożerca” i każdy makaron zawsze zjem. Ale ten twój wygląda tak apetycznie, ze mam ochotę na dwie porcje.
    Doceniam też domowe pesto!

    • Irku,
      dziękuję i też jestem makaronożercą.
      Makaron, tak jak pesto robię sama. Nie kupuję w sklepie. Brrrrr…..

  8. Wspaniały pomysł na lazanię i zdjęcia takie cudne, że napatrzeć się nie mogę <3
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

  9. Dobre połączenie. Lubię lasagne <3

  10. Prawdziwe letnie smaki, aromatyczne zioła, pyszne sery zamknięte w doskonałych płatach makaronu. Lato trwaj 🙂

  11. Pyszne smaki. U nas też makaron tylko domowy, a pesto własnej produkcji najsmaczniejsze 🙂 Pozdrawiam 🙂

  12. Na pewno spróbuję, bo wygląda pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *