
Pewnie pamiętacie jeszcze świąteczne smaki, wielkanocne święcenie i rodzinne spotkania…?
Uwielbiam ten czas narodzin nowego i budzącej się przyrody.
Czekam wtedy niecierpliwie na prawdziwą wiosnę.
A tymczasem spieszę z kwietniową Piekarnią!
Bardzo zatęskniłam za wspólnym pieczeniem i naszą magiczną robotą.
I za domowym chlebem.
W kwietniu w Piekarni mamy propozycję Kasi z bloga Smaki i Aromaty. Chleb, który może upiec każdy, i który na pewno się uda! Podaję za Kasią wersję z zakwasem i z samymi drożdżami.
Mam nadzieję, że zechcecie posmakować chleba Kasi i razem upieczemy wiele bochenków.
Zapraszamy!
Kiedy pieczemy?
W weekend 8, 9,10 kwietnia.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 11 kwietnia o 20. 00.
CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki
zaczyn:
* 4 łyżki mąki pszennej chlebowej
* 20 g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:
* majeranek
* kolendra
* kminek
* szałwia
* tymianek
* czarnuszka
* cząber
* rozmaryn
* bazylia
oraz:
* 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
* 1 łyżeczka soli
Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe:
* 500 g mąki chlebowej
* 1/2 szklanki płatków owsianych
* 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
I niech nam się upiecze!
* zdjęcie jest własnością Kasi i publikuję je za Jej zgodą.
Dziękuję Aniu, już czekałam na Piekarnię:-). Piekę!
Elu,
świetnie, że znowu będziemy razem!
Superowy przepis. Zgłaszam się. Dobrego dnia. Ala
Alu, wspaniała wiadomość!
Słońca Ci życzę.
Zapowiada się pysznie! Piekę
Tak jest Kamila!
U mnie zaraz wjedzie do piekarnika.dziś akurat mam wolny dzień, więc działam..
Bożena,
i smacznego!
Ja również dołączę, dawno nie piekłam tego chlebka a bardzo go lubię , pozdrawiam :))
Kass,
Ciebie nie może zabraknąć!
Super chlebuś. Muszę w końcu do was dołączyć
Marzena, zapraszamy!
Wspaniały ziołowy, z przyjemnością upiekę
Łucjo,
zapraszamy Cię serdecznie!
Oczywiście, że zechcemy
Brzmi bardzo ciekawie.
Alucha, enjoy!
Chętnie dołączę do akcji. Chlebek już wyrasta
Świetnie Jacku!
Chętnie dołączę do akcji. Chlebek zapowiada się ciekawie, pewnie pachnie nieziemsko
Zapraszamy Jacku!
Wracam i piekę z Wami:)
Super Aga!
Przyłączę się z wersją orkiszową
Pozdrawiam,
Tosia.
Tosiu,
super!
Do jutra.
Wspaniale pachnący chlebek już upieczony.
Guciu,
tak! Pachnie cały dom i okolica!
Pachnie w całym domu
, tylko mi wyszedł ten chlebek dość blady w porównaniu ze zdjęciem 
Ewo,
i mój bardzo był blady…
To jedyna jego wada.
Dawno już nie piekłem wspólnie. Czas to zmienić
Chleb upieczony, zdjęcia zrobione, wpis na blogu przygotwany (już prawie)…
Pozdrawiam
M.
Marcin,
to do wieczora!
oto i on
http://grahamka.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-zytnimi.html
Mimo, że nie jadłam, to fajnie się z nim pracowało. Wyrósł pięknie i wyglądał też pięknie. Moi zarzucili mi, że mało słony…
Marzena,
chlebek jest niekłopotliwy.
A i mój miał za mało soli…
I ja tym razem zdążyłam
Jswm,
gratuluję!
Upiekłam, pyszny wyszedł
http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
I mój chlebek:
http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy.html
I mój chlebek:
http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy.html
http://nieladmalutki.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html
Oto mój chlebek:
http://doowa.blogspot.com/2016/04/chleb-zioowy-z-patkami-owsianymi.html