
Bluszczem ku oknom
Kwiatem w samotność
Poszumem traw
Drzewem co stoi
Uspokojeniem
Wśród tylu spraw
Pamiętajcie o ogrodach
Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście
Pamiętajcie o ogrodach
Czy tak trudno być poetą
W żar epoki nie użyczy wam chłodu
Żaden schron, żaden beton
Kroplą pamięci
Nicią pajęczą
Zapachem bzu
Wiesz już na pewno
Świeżością rzewną
To właśnie tu
Pamiętajcie o ogrodach
Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście
Pamiętajcie o ogrodach
Czy tak trudno być poetą
W żar epoki nie użyczy wam chłodu
Żaden schron, żaden beton
I dokąd uciec
W za ciasnym bucie
Gdy twardy bruk
Są gdzieś daleko
Przejrzyste rzeki
I mamy XX wiek
Pamiętajcie o ogrodach
Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście
Pamiętajcie o ogrodach
Czy tak trudno być poetą
W żar epoki nie użyczy wam chłodu
Żaden schron, żaden beton
Jonasz Kofta

cztery duże kwiaty cukinii
200 g świeżej ricotty (najlepiej kupić we włoskim sklepie)
wiejskie jajko
garść najmłodyszych liści pokrzywy ,zrywanych z samego wierzchołka rośliny
łyżka posiekanej szałwii
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanego tymianku
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka do kawy papryczki Espelette w proszku lub innej ostrej
sok i skórka otarta z limonki
sól morska
oliwa
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Z kwiatów cukinii wyrwać pręciki.
Ser przełożyć do miski.Dodać jajko, posiekaną pokrzywę i zioła.
Wymieszać.
Dodać sok i skórkę z limonki.
Doprawić do smaku solą i Espelette.
Farszem napełnić kwiaty.
Naczynie do zapiekania spryskać oliwą.
Ułożyć nadziane kwiaty i pokropić je oliwą.
Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.
Bardzo ciekawie skomponowane danie
Nie wiem czy odważyłabym się je zrobić, ale spróbować na pewno tak 
Ewo,
dlaczego? To chyba klasyka…
Zachęcam do spróbowania.
Pycha! Zazdroszczę, u mnie dopiero rosną
Kamila,
niech rosną!
Dziękuję.
Wspaniała potrawa, żal że nie mogę jej zrobić…Zawsze lubię tu zaglądać
pozdrowienia
Małgosiu,
może kwiaty cukinii wkrótce u Ciebie zakwitną.
Trzymam kciuki!
Dziękuję.
O Aniu, takie kwiaty , tak pysznym zielskiem nadziane to ja poproszę jutro na obiad , można ?
Alu,
dla Ciebie wszystko!
Kwiaty z zielskiem czekają.
Aniu, chętnie spróbowałabym Twojego dania. Wygląda bardzo apetycznie i intrygująco. Składniki wspaniałe
pozdrawiam serdecznie.
Urszula,
zapraszam.
Smakują naprawdę pysznie!
Nic nie powiem. W to miejsce wymownie się obliżę…
Aga,
chciałabym zobaczyć jak się oblizujesz…
Wspaniałości
do moich kwiatów jeszcze daleko !
Łucja,
dziękuję.
Ale jak Twoje urosną to będzie się działo!
Przypomniałaś mi problem z zeszłego roku – dla mnie są nie do dostania kwiaty cukinii;-(
Popatrzę sobie, bo są cudne:-))
Marzena,
można je wyhodować,na swojej działce,u rodziny,znajomych…
Pozdrowienia!
Cudowne. Wyglądają bajecznie.
Dziękuję Magda!
Mam nadzieję, że uda mi się w końcu zdobyć cukiniowe kwiaty,
a wtedy tak pysznie je sobie nadzieję:)
Magda,
chyba masz dostęp do działki?
To nie ma problemu.
POlecam!
mmmniam.. rewalacyjnie się prezentują
wysztkie Twoje dania są wspaniałe!
Marcela,
dziękuję.
Pozdrawiam Cię.
W weekend rzucam się na łowy pokrzywy. Właściwie to nic trudnego bo na dzikich polach są połacie pokrzywy, którą do tej pory suszyłam i wykorzystywałam do płukania włosów. Ale taki pomysł na jej wykorzystanie bardzo mi się podoba
Dżemdżus,
pokrzywa do jedzenia jest pyszna.
Wiosną robiłam omlet z jej udziałem.
Gotuję zupę,robię sałatki.
Teraz zrywaj tylko najmłodsze liście do potraw.
Do włosów można wszystkie.
Pełnia lata i choć to kalendarzowe tuż tuż, to wczesna wiosna i obecne upały dają posmak lipcowy, a w ogrodach już kabaczki i cukinie śmiało pęcznieją na uciechę smakoszy.
Pyszna ta potrawa, nieskomplikowana i leciutka witaminowa bomba.
Bożenko,
mamy wczesne lato za sprawą pogody.
Lipy już kwitną.
A kwiaty cukinii będą długo.
Warto je jeść, bo są kwintesencją lata.
Oj Amber, kusisz niesamowicie tymi kwiatami cukinii
Joanno,
mam nadzieję,że się skusisz?
Bardzo ciekawy pomysł
Magda C.,
to ,wariacja’ na temat klasyki.
Pozdrawiam.