Bardzo dekoracyjne, o pięknej pomarańczowo-żółtej kolorystyce, świeże i delikatne w smaku.
Kwiaty cukinii mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Dodaję je do sałatek, do makaronów, do risotta, kładę na frittatę.
Dla mnie zawsze jednak największą atrakcją są kwiaty cukinii faszerowane albo smażone w lekkim cieście. Jeśli chodzi o farsz, to można tu puścić wodze fantazji i wykorzystać różne rodzaje sera – ricottę mozzarellę, provolone, ser kozi, fetę – połączone z ziołami i innymi dodatkami.
Jakie podać wino ? Zdecydowanie białe włoskie – vermentino, malvasia, franciacorta.
To atrakcyjne wizualnie i smakowo danie, to kwintesencja lata. Kwiaty na talerzu mówią nam – smakujmy lato bez umiaru, wszystkimi zmysłami. Dodam jeszcze – to absolutnie sensualne doświadczenie.
Dla dwóch osób
5-6 kwiatów cukinii ( u mnie żeńskie)
150 g cypryjskiego sera Lor lub ricotty
1 łyżka mieszanki suszonych greckich ziół – oregano, tymianek, kolendra, słodka i ostra papryka, cebula, marchewka
100 g greckiego jogurtu
sól i pieprz
mix pomidorków cherry z eko uprawy
grecka eko oliwa lub inna
2 – 3 gałązki tymianku
Z kwiatów usuń szypułki. W misce rozdrobnij widelcem ser, dodaj jogurt, zioła, sól i pieprz . Wymieszaj i nadziej kwiaty. Zwiń ich końce. Formę do zapiekania polej oliwa i ułóż nafaszerowane kwiaty. Dodaj umyte pomidorki, gałązki tymianku. Polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C . Zapiekaj ok 30 minut.
Delektuj się.
Nigdy nie piekłam kwiatów cukinii, więc wszystko przede mną.
Pojedztam, one są raczej zapiekane. To delikatny produkt.
To na pewno trzeba uważać przy ich przygotowywaniu.
Pojedztam, na co trzeba uważać?
FANTASTYCZNE! Uwielbiam!
Kamila, nigdy nie mam ich dość.
Przyznam że jeszcze takich kwiatów nie jadłam, zdjecie śliczne, znowu sie zapatrzyłam:)
czerwonafilizanka, to je zjedz. Przecież to nie jest takie trudne.
Nigdy nie próbowałam kwiatów cukini, ale to danie wygląda tak pięknie, że na pewno spróbuję. Zdjęcie jak z najlepszej restauracji 🙂
Edyta, to nie zwlekaj, bo ominie Cię coś co zdarza się raz w roku. Dziękuję bardzo.
Takie lwiaty cukinii pieczone z serem, ziołami i pomidorkami cherry brzmią bardzo apetycznie! Fajnie że podałeś różnorodne sposoby na wykorzystanie tych kwiatów w kuchni – od dodawania ich do sałatek i makaronów po faszerowanie czy smażenie w lekkim cieście. W połączeniu z różnymi rodzajami sera i ziołami na pewno stanowią pyszne i kreatywne danie.
Aniu, bo warto jeść je na wiele sposobów. Dziękuję.
Aniu, to danie wyszło Ci mistrzowsko! Nie mogę się napatrzeć na te cudowne zdjęcia! O smaku nie wspomnę, bo zapowiada się niesamowicie 🙂
Małgosiu, bardzo dziękuję. Uwielbiam te kwiaty, więc danie robione z sercem.
To prawdziwy rarytas, który nie trwa by zbyt długo. kwiatów cukinii nigdy nie jadłam w ten sposób. zawsze były zanurzone i smażone w cieście naleśnikowym. to prawdziwa uczta tak dla oczu jak i dla podniebienia. mistrzowskie wykonanie!
Kasiu, kwiaty w cieście naleśnikowym, przyznam, że już mnie nie porywają. Wolę zrobić więcej wysiłku. Naprawdę warto.
Kwiaty cukinii są fantastyczne i pyszne. Tak pięknie prezentują się na talerzu
Wędrówki po…,
są bardzo atrakcyjnym daniem. Uwielbiam je serwować dla domowników i gości.