Właściwości oleju rzepakowego znamy od dawna. Cenimy to rzepakowe złoto i używamy na co dzień w swoich kuchniach. Ale co wiemy o historii tego wyjątkowego oleju?
Wzmianki o uprawie rzepaku pojawiły się już 6000 lat temu w Azji. W Europie natomiast pierwsze uprawy sięgają XIII wieku. Wtedy olej rzepakowy wykorzystywano jako paliwo do lamp, a później również do produkcji mydła.
W Polsce natomiast nasiona roślin oleistych odkryto w wykopaliskach pochodzących z X wieku. W czasach pańszczyźnianych w Wielkopolsce olej rzepakowy wykorzystywano jako okrasę do twarogu, zwłaszcza w czasie postów. Uprawiano wtedy rzepak zaledwie na 20 tysiącach hektarów, ponieważ nie znano dobrze zasad agrotechniki tej rośliny.
Od 1995 roku w Polsce i Europie uprawia się odmiany rzepaku podwójnie ulepszone – bez kwasu erukowego i glukozynolanów, czyli substancji niekorzystnych dla organizmu.
Dzisiaj dokładnie wiemy, że w oleju rzepakowym zawarte są cenne kwasy: linolowy LA (omega-6) i alfa-linolenowy ALA (omega-3) należące do grupy NNKT, które są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci. Zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) tłuszcze powinny dostarczać ok. 30-45 proc. całodobowego zapotrzebowania na energię u dziecka. Oznacza to, że w codziennej diecie niemowlęcia powinno znaleźć się 10-20 g oleju roślinnego. 1-2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokryją zapotrzebowanie na kwasy omega-6 i omega-3 w diecie najmłodszych. Dostarczają cennych i naturalnych wartości odżywczych. Eksperci szczególnie polecają olej rzepakowy, ze względu na jego właściwości. Wspomaga prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Olej rzepakowy możemy dodawać do każdej potrawy. Idealnie nadaje się do sosów, zup, sałatek, ale również można maczać w nim chleb.
Kurczak z grzybami i cytryną
dla 4 osób
2 duże uda kurczaka eko
200 g grzybów – pieczarki, shiitake
1 cytryna
1 szalotka
2 ząbki czosnku
pęczek świeżego kopru
100 ml śmietany kremówki
100 ml bulionu warzywnego
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia
sól, pieprz, tymanek
Uda kurczaka dzielimy na pół, myjemy i osuszamy. Posypujemy pieprzem i tymiankiem. Umieszczamy w naczyniu i polewamy 1 łyżką oleju rzepakowego. Odstawiamy na 1 godzinę.
Grzyby oczyszczamy i szybko płuczemy na sicie. Kroimy na mniejsze kawałki. Na dużą patelnię z grubym dnem wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i dodajemy grzyby, podsmażamy na sporym ogniu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną szalotką. Zdjemujemy z patelni do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy kurczaka z obu stron na złoto. Dodajemy grzyby, wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy plasterki cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5 minut. Wyłączamy grzanie i posypujemy danie koprem. Podajemy z ryżem, bagietką i sałatami polanymi olejem rzepakowym.
Obecnie trwa program edukacyjno-promocyjny Olej rzepakowy skarbem Europy, który jest zaplanowany na trzy lata (2020-2022) i realizowany w Polsce i we Francji. Organizatorem kampanii jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju oraz Francuskie Stowarzyszenie Producentów Olejów Roślinnych Terres Univia. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską.
Świetny pomysł na obiad, szybki i mega smaczny
Cztery fajery, szybkość w przepisach mnie nie ekscytuje. Zawsze składniki i smak.
Ten kurczak jest wyjątkowo aromatyczny.
Nie wyobrażam sobie polskiej kuchni bez oleju rzepakowego! Narobiłaś mi ochoty na to danie, problem w tym, że skończyły mi się w kuchni wszystkie zapasy grzybów 🙁
Pozdrawiam,
Karolina z TAMczytam
Karolina, ja też! To podstawowy olej w mojej kuchni.
Grzyby można kupić lub zrobić bez grzybów.
Często używam oleju rzepakowego do smażenia. Szkoda tylko, że spora część rolników nadal stosuje randap przy uprawie rzepaku.
Akacja, ten rzepak z randapem to jako paliwo się stosuje.
Rzepak na olej z certyfikatem jest absolutnie bez randapu.
Kurczak gości u nas dość często, jednak w takiej odsłonie jeszcze nie jadłyśmy.
Pojedztam, to może spróbujecie?
Jest pyszny!
Bardzo fajny pomysł na obiad Aniu, pyszności 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
Marzena, dziękuję.
A obiad był pyszny.
Każde Twoje danie zaskakuje mnie. Tego kurczaka to pochłonęłabym w biegu. Zapowiada się niesamowicie pysznie 🙂
Małgorzata, to dobrze. Kuchnia powinna zaskakiwać.
A kurczaka polecam. Pychota!
Kurczak w moim menu gości dość często. Bardzo apetyczne danie 🙂
Małgorzata, a w moim tylko kiedy mam z hodowli eko.
Danie bardzo Ci polecam.