Krupnik z grzybami leśnymi i kaszą jęczmienną. Jesienią…

 

Jesienią wszystko się zmienia…Tak, niewątpliwie to już ona. Chłodna, deszczowa i ciemna…
Gdyby jeszcze było słonecznie i złoto pod nogami, nie czułabym tej zmiany tak dotkliwie. A lato wypaliło się tak szybko, bez łagodnego przejścia w nijakość…
Jesienią zaczynam gotować zupy intensywniej. Lubię jak swoim ciepłem rozlewają się po duszy. Jesienią lubię grzybowe smaki i kasze. Jesienią…czekam na wiosnę…

 

 

Krupnik z podgrzybkami i kaszą jęczmienną

300 g świeżych podgrzybków
100 g kaszy jęczmiennej
1 marchew
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka klarowanego masła
500 ml bulionu z warzyw
sól i pieprz
natka pietruszki

Do garnka wlewam bulion warzywny, zagotowuję i wsypuję kaszę. Dodaję obraną i pokrojoną marchew. Gotuję na małym ogniu. Podgrzybki czyszczę i wycieram kapelusze wilgotnym papierem kuchennym. Większe kapelusze kroję na kawałki, mniejsze zostawiam w całości. Siekam szalotkę i czosnek. Na patelnię wkładam masło i kiedy mocno się podgrzeje, wrzucam grzyby. Smażę intensywnie mieszając i kiedy się zrumienią, dodaję szalotkę i czosnek. Smażę razem kilka kilka minut cały czas mieszając. Wyłączam grzanie. Kiedy kasza jest prawie miękka, dodaję grzyby z cebulą i czosnkiem, doprawiam solą i pieprzem i gotuję na małym ogniu 10 minut. Natkę siekam. Kiedy krupnik jest gotowy, rozlewam na talerze i posypuję pietruszką.

12 thoughts on “Krupnik z grzybami leśnymi i kaszą jęczmienną. Jesienią…

  1. Też już zaczęłam gotować zupy. Jesień lubię za grzyby i teraz tylko o nich myślę. Cudny Twój krupniczek ze świeżymi podgrzybkami:-)

  2. Krupnik uwielbiam, a tu wersja luksusowa
    Z grzybkami , mniam
    Ja zupy mogę jeść od rana do nocy przez cały rok, ale fakt jesienią zaczynam je gotować jeszcze częściej

  3. Do krupniku zawsze dodaję kilka suszonych grzybów!

  4. O tej porze najbardziej smakują mi zupy.
    A jeśli są z darami lasu to tym bardziej!
    Mniam!

  5. zupka wyszła idealnie! Dzięki za przepis 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *