Te ciasteczka z jabłkami są doskonałe! Kruche i delikatne ciasto i jabłkowe nadzienie z cynamonem i imbirem. Do kawy, herbaty, na słodki bufet, do pudełka na wynos, na słodki prezent. Zadowoli każde podniebienie. Można się delektować nimi bez końca. Łatwe w przygotowaniu na przykład na zbliżający się weekend.
Ciastka krucho-drozdżowe z jabłkami, cynamonem i imbirem
ciasto
400 g mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru
20 g świeżych drożdży
2 żółtka
1 szklanka ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
szczypta soli
nadzienie
4 jabłka Grójeckie lub Wasze ulubione
2 łyżki miodu
1 łyżka cynamonu
2 cm korzenia imbiru
białka z 2 jajek do posmarowania
gruby cukier trzcinowy do posypania
Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Na dużą patelnię wkładamy miód, dodajemy pokrojone jabłka, cynamon i starty imbir. Smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż jabłka sie rozpadną, a płyn z nich odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę i sól przesiewamy do misy robota. 1/3 ciepłego mleka mieszamy z 1 łyżeczką cukru i drożdżami. Zostawiamy na około 5-10 min aż drożdże zaczną pracować. Do mąki wlewamy pozostałe ciepłe mleko. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy ciasto drewnianą szpatułką. Dodajemy niewielką ilość roztopionego masła i zaczynamy wyrabiać ciasto na niskich obrotach. Co jakiś czas dolewamy pozostałe masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie – około 15 minut. Z ciasta formujemy kulę i przykrywamy misę folią spożywczą. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Blat lekko posypujemy mąką i wykładamy ciasto, chwilę je wyrabiamy. Dzielimy na kilka kawałków. Każdy kawałek formujemy w wałek, odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na cienki podłużny placek. Na placek wykładamy porcję jabłek i składamy na pół, brzegi sklejamy jak przy pierogach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Zostawiamy na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Przed pieczeniem ciastka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez około 15 minut do zrumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy aby przesygły. Możemy jeść je natychmiast. Uwaga – szybko znikają!
To już chyba wiem co zrobię w weekend 🙂 Cieszę się, że Cię znalazłam właśnie dzisiaj.
Marta, bardzo mi miło!
Pozdrawiam Cię.
Już czuję ten cynamonowy smak, uwielbiam takie 🙂
Magda, dziękuję.
Polecam je upiec.
Wspaniały przepis.
Połączenie jabłek z cynamonem i imbirem doskonałe.
Zapewne są bardzo smaczne. Chętnie bym spróbowała 🙂
Wyglądają apetycznie. Ty zawsze coś fajnego wyczarujesz w swojej kuchni.
Dziękuję Irenko!
Twoje komentarze są zawsze takie ciepłe i niepowierzchowne. Bardzo to u Ciebie cenię.
Uściski!
Cudownie się prezentują te ciasteczka. Aż mi zapachniały z ekranu. Mam nadzieję, że zostało chociaż kilka dla nas 🙂
Cztery fajery, o tak, one pachną podczas pieczenia fantastycznie!
Zaraz znikną niestety…
Do kawy idealne! Z chęcią bym skosztowała jedno, no może dwa 🙂
Małgorzata,
do herbaty też! daję głowę, że na jednym czy dwóch byś nie poprzestała…
Sezon na jabłka w pełni. Fajnie, że wrzucasz teraz taki przepis. Z pewnością się komuś przyda. Blogi kulinarne to kopalnia inspiracji!
Eliza,
sezon na jabłka jest w Polsce zawsze. To cieszy, bo w dowolnej chwili można je pysznie wykorzystać.
Dziękuję!
mnie łasucha, na takie ciastka namawiać nie trzeba!
Magdalena, wspaniale, częstuj się!
Takich ciasteczek nigdy nie robiłyśmy, a lubię połączenie jabłek z cynamonem.
Pojedztam, warto więc je zrobić. Pyszne!
Idealne ciasteczka na tą porę roku , bardzo piękne na dokładkę
Alu, dziekuję bardzo. Ciastka wyszły pyszne. Polecam!
Świetna propozycja, tym bardziej ,że sezon na jabłka rozpoczęty 🙂
a ja lubię takie ciasteczka, oj lubię 🙂
Kryztyna ,
te ciastka lubią wszyscy. Nawet Ci, co nie lubią cynamonu – ha ha!
Pozdrawiam.
Pięknie wyglądają Przepis idealny na jesienne desery albo dodatek do kawki
Kinga, dziękuję.
Tak, to pyszny deser.
Aniu bardzo udany wypiek. Ciasteczka wyglądają elegancko, bardzo starannie zrobione 🙂 Nadzienie z jabłek to pyszne połączenie z chrupiąca skorupką. Mniam 🙂
Małgosiu, dziękuję. Jedzenie robię starannie, bo je się także oczami.
Te ciastka bardzo Ci polecam.
Uwielbiam jabłka w wypiekach, ze szczyptą cynamony, zamknięte w krucho – drożdżowym cieście – to bajka!
Kamila,
oj pyszne to ciacha. Zostało po nich jedynie wspomnienie…