Kruche ciasteczka z cukrem to cudowny smak dzieciństwa. Pamiętam do dziś zapach wanilii, który unosił się podczas ich wypiekania w babcinej kuchni. Zawsze czekały na mnie po powrocie ze szkoły. Często pomagałam przy ich przygotowaniu i nie mogłam się doczekać, kiedy wyjdą z pieca i będzie można je chrupać. Najczęściej popijając kakao lub mlekiem.
około 30 ciastek
150 g mąki pszennej
100 g mąki krupczatki
90 g cukru pudru
1 żółtko
200 g zimnego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego
do posmarowania ciastek – 1 jajko i gruby cukier
Mąki przesiej na blat. Masło pokrój na kawałki. Mąki i masło połącz za pomocą noża w jedną masę, dodaj żółtko i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przez kilka minut wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą masę. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki nagrzej piekarnik do temp. 175 st. C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie lekko posypanym mąką, tak aby miało grubość 4 – 6 mm. Z ciasta wykrawaj dowolne kształty. Możesz w tym celu skorzystać z foremek lub szklanki.
Ciasteczka układaj na papierze do pieczenia, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp cukrem. Piecz je przez 10 – 12 minut w temperaturze 175 st. C z opcją góra-dół.
Gotowe, lekko zarumienione ciasteczka wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Jeśli chcesz, aby twoje ciasteczka maślane były także czekoladowe, do podstawowego ciasta dodaj około 2 łyżki stołowe ciemnego kakao.
Uwielbiałam je jako dziecko i tak mi zostało do dziś
Cztery fajery, mam tak samo.
Dawno nie robiłam ciasteczek z cukrem, a bardzo je lubię.
Pojedztam, czas więc na ciasteczka !
Kiedyś robiłam takie ciasteczka. Świetne do kawki lub herbatki. 🙂
Edyta, polecam znowu je upiec.
Takie ciasteczka pasują na każdą okazję. Koniecznie muszę upiec.
Edyta, oczywiście. Bardzo Ci je polecam
Takie ciasteczka idealnie sprawdzają się w roli deseru.
Paulina, na każdą okazję.
Czasem lubię jedno lub dwa ciasteczka do porannej kawy, taki słodki uśmiech na powitanie dnia. 🙂
Izabela, właśnie tak. Endorfiny są potrzebne.
Wszystko co maslane bardzo lubię 😉 bułeczki, rogaliki i ciasteczka tez 😉
Aniu, w takim razie upiecz te ciastka do kolekcji.
Maślane ciasteczka z cukrem to gwarancja dobrego smaku.
Martyna, to pyszne smaki dzieciństwa.
Zrobię sobie takie ciasteczka i powspominamy!Muszę tylko kupić gruby cukier bo on w tym wypieku jest kluczowy. Jako dziecko ściągałam z ciastek ten cukier zębami jako pierwszy.
Kasiu, o tak, ten cukier jest bardzo ważny. Mnie też najbardziej się podobał poza smakiem ciastek.
Dokładnie trafiłaś w sedno,dla mnie te ciasteczka to również smak dzieciństwa. Pamiętam jak robiła je moja babcia,mama też przez chwilę ale chyba jakoś nie miała nigdy drygu do ciastek,więc na stole rzadko się później pojawiały. Aż mi zapachniało.
Violu, bardzo się cieszę. Przy okazji przypomnij je sobie. Warto.
Myślisz, że bez żółtka też wyjdą?
blogierka, nie piekłam bez żółtka. Spróbuj.
Najlepsze i najpyszczniejsze ciastka mojego dziecinstwa! Do mleka idealne 🙂
Patrycja, takie proste ciastka, a tak lubiane.
Niezwykłe to jest.
Klasyczne, ale za to najlepsze
Moniko, oczywiście. Pozdrawiam
Zawsze mam na nie ochotę. Twoje cudownie wyglądają 🙂
Dziękuję Kamila.