Kruche babeczki z jabłkami i kruszonką to deser, który kojarzy mi się z pobytem u babci. Jej jabłoń rodziła dużo owoców, które latem jedliśmy prosto spod drzewa, w szarlotce lub w schłodzonym kompocie. Pozostałe jabłka były przerabiane na zimę. Zimą babcia piekła takie kruche babeczki. Zostały mi po Niej między innymi metalowe foremki. Kruche maślane ciasto z prażonymi jabłkami i chrupiącą kruszonką to był deser po obiedzie lub podwieczorek. Często z dodatkiem bitej śmietany lub gałką lodów.
Przepis na 8 babeczek
ciasto
150 g mąki krupczatki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
nadzienie jabłkowe
5-6 jabłek
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z wanilią
2 łyżki soku z cytryny
kruszonka
150 g mąki
100 g cukru
100 g masła
Obierz jabłka i pokrój je w małą kostkę. Usmaż je na patelni z cukrem aż odparuje sok. Dodaj sok z cytryny i cukier waniliowy. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Zrób kruszonkę. Zagnieć masło, mąkę i cukier.
Zagnieć ciasto na babeczki. Najpierw połącz składniki nożem, potem szybko uformuj z ciasta kulę i owiń folią spożywczą. Schładzaj w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180*C góra- dół. Schłodzone ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o grubości pół centymetra. Odklej górny arkusz papieru i odwróć ciasto wraz z dolnym arkuszem bezpośrednio na przygotowane foremki. Dociśnij je do foremek i odklej papier. Dociśnij ciasto do brzegów foremek. Pozostałe resztki ciasta zagnieć, rozwałkuj i wykrój krążki.
Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na 30 minut. Babeczki obciąż fasolą lub kulkami ceramicznymi i podpiecz przez około 15 minut.
Wyjmij babeczki z piekarnika, zdejmij obciążenie i napełnij je nadzieniem jabłkowym. Przykryj krążkami ciasta i posyp kruszonką. Włóż je do piekarnika i piecz do zarumienienia przez około 20- 25 minut. Po wyjęciu wystudź.
Odmiana jabłek Red Delicious powstała z mutacji Golden Delicious. To duże jabłko, całkowicie pokryte ciemnoczerwonym, purpurowym kolorem. Owoc ma lekko wydłużony kształt z pięcioma wyraźnymi garbkami przy kielichu, co ułatwia jego rozpoznawanie.
To jabłka idealne do spożycia na surowo, ale są równie dobre do soków, koktajli, jako dodatek do deserów na zimno, a także do potraw na słodko: naleśników i placków. Chrupiące, soczyste i słodkie z charakterystycznym aromatem.
Wpis powstał w ramach współpracy z Jabłka Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
#funduszepromocji
Wyglądają wspaniale. Koniecznie muszę takie przygotować z córką, która jest wielbicielką standardowej szarlotki 🙂
Ps jestem ciekawa czy dobrze komponowałyby się z lodami 🙂
Miye, bardzo dobrze. Napisałam o tym w opisie.
Miye, warto zrobić dla odmiany te babeczki. Są rozkosznie pyszne.
Babeczki z jabłkami – jestem pewna, że wspaniale smakują
Aniu, są przepyszne, kruche i jabłkowe.
czytając opis prawie poczułam smak i zapach babeczek, muszą być pyszne na ciepło z lodami albo bitą śmietaną
Czerwona Filiżanka, są pyszne też same, z kubkiem herbaty, kawy lub kakao.
jakie urocze!!!!
Dziękuję Iza.
Bardzo lubię wypieki z jabłkami więc pewnie by mi posmakowały 🙂
Wędrówki po kuchni, jestem pewna, że tak.