Ten krem z pomidorów należy do moich ulubionych smaków. Mogłabym go jeść codziennie, od rana do wieczora – i w pomidorowym sezonie prawie tak jest! Szczęśliwie mam dostęp do wspaniałych pomidorów, które hoduje pani Elżbieta. Fantastyczne grona pomidorowych owoców dojrzewają w Jej gospodarstwie przez całe lato. To najlepsze pomidory świata! A ja je kocham wszystkimi kubkami smakowymi i co drugi dzień piekę wielką blachę pomidorowego szczęścia. Powstaje z nich cudowny sos do wszystkiego, który sam można wyjadać łyżkami i domowa zupa z pieczonych pomidorów z czosnkiem, oliwą i karmelizowaną cebulą. Pyszna, aromatyczna i pełna smaków lata. Kiedy zrobisz tę zupę choć raz, zapamiętasz ją na zawsze i będziesz tęsknić za nią do następnego sezonu!
Krem z pieczonych pomidorów z czosnkiem i karmelizowaną cebulą
pieczone pomidory z czosnkiem:
2 kg pomidorów malinowych lub San Marzano
8 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
sól morska i pieprz
karmelizowana cebula:
1/2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 żółte cebule, pokrojone na plastry
zupa:
2 szklanki bulionu warzywnego
świeże liście bazylii
sól morska i pieprz do smaku
dodatki opcjonalnie:
mleko kokosowe
crème fraîche
parmezan
masło
Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Umyte pomidory pokrój na połówki i ułóż na blasze, obok umieść obrane ząbki czosnku i skrop 3 łyżkami oliwy. Posyp solą i pieprzem. Piecz w piekarniku przez 40-45 minut.
Podczas pieczenia pomidorów zrób karmelizowaną cebulę: do dużego garnka wlej oliwę i postaw go na średnim ogniu. Dodaj plastry cebuli i wymieszaj z oliwą. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, aż całkowicie się skarmelizują i nabiorą złotego koloru. Zajmuje to około 20 minut.
Kiedy pomidory i czosnek się upieką, zostaw je do ostygnięcia na 10 minut, a następnie przełóż do blendera i zmiksuj, aż będą jednolite. Następnie dodaj karmelizowane cebule i ponownie zmiksuj.
Przelej krem z powrotem do garnka, postaw na małym ogniu i wlej bulion, dodaj sól i pieprz do smaku. Możesz także dodać dowolne dodatki wymienione w składnikach. Odstaw zupę na 10 minut i przed podaniem udekoruj ją świeżą bazylią.
Bardzo ciekawy pomysł z tą cebulą. Zapisuję do wypróbowania 🙂
Wedelko,
cieszę się, że skorzystasz z przepisu.
Pozdrowienia!
Ależ pięknie wygląda. Kolor i konsystencja, ach…
Marzena, dziękuję!
A jaki smak!
Jaka piękna ta zupa, nooo ,że pyszna to wiadomo , jak czytam skład to mi ślinka leci
Dziękuję Alu.
Pyszna jak nie wiem co!
mam ochotę na taką zupę! Ta karmelizowana cebula musi dodawać pysznego smaku:)
Magdalena,
jest super. A karmelizowana cebula jest tu wisienką na…zupie!
Uwielbiam pomidorową w każdej postaci.
Dżemdżus,
a ja najbardziej w postaci kremu, takiego właśnie z pieczonych pomidorów!
Piękny kolorek 🙂
Dziękuję Ervi!
To taka zupa na smutki, bo koi!
Mniam!
Kamila,
hmmm…nie robię jej specjalnie na smutki. To radosna zupa, na szczęście!
Piękny kolor. Zjadłabym…
Patrycja,
łatwo zrobić. Polecam!