I miałam szczęście, bo pojawił się tam przezacny przepis na krem z grzybów!
Z przyjemnością niezwykłą gotowałam ów krem pod batutą Agaty Wojdy. I zapewniam wszystkich, kto doczytał ten tekst do tego miejsca i dalej ma wątpliwości, że jest doskonały! Takiego przepisu szukałam, bo ten krem właśnie pojawi się u mnie na wigilijnej kolacji. Rzecz jasna z niemieckimi winami w towarzystwie. Zupy trudno połączyć z winem, ale tutaj pairing pięknie zgrał się z zupą. Polecane wina idealnie smakują z grzybowym kremem.
Bierzcie zatem przepis i kupujcie wina. Chwilo świąteczna trwaj !
Krem grzybowy z piernikowym porem i creme fraiche
dla 10 osób
1, 25 kg oczyszczonych pieczarek
1 kg mrożonych podgrzybków
100 g suszonych grzybów -całych kapeluszy podgrzybków
1/2 pęczka włoszczyzny
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1/2 puszki ugotowanego grochu lub ciecierzycy
twardy piernik do starcia
2 średnie cebule drobno posiekane
2 łyżki sosu sojowego
balsamiczny ocet
1 piękny por
olej do głębokiego smażenia
sól, pieprz, cukier
proszek z suszonych grzybów
2 opakowania creme fraiche – opcjonalnie
mielone grzyby do dekoracji
Nastawiamy bulion grzybowy z włoszczyzny i suszonych podgrzybków. Pieczarki kroimy w plasterki, podgrzybki rozmrażamy i dokładnie płuczemy z piachu. Rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, łyżeczkę cukru, pieczarki i przez 5 minut nie ruszamy tylko pięknie rumienimy. Dodajemy rozmrożone podgrzybki, odcedzony groch i posiekany czosnek. Zostawiamy na 5 minut, zalewamy bulionem grzybowym(z którego zachowujemy kapelusze) i gotujemy. Wystarczy 20- 25 minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem. Na malutkiej porcji masła lub oleju rumienimy kapelusze podgrzybków dodając sos sojowy i odrobinę octu balsamicznego. Z pora odcinamy zielone liście a białą cześć kroimy w cieniutkie patyczki o grubości 1 mm. Rozgrzewamy olej i smażymy partiami na złoto i chrupiąco przekładając na papier do odsączenia. Gorącego pora oprószamy startym piernikiem i lekko solimy. Zupę serwujemy z kroplą creme fraiche (opcjonalnie), porcją podsmażonych podgrzybków pokrojonych w cieniutkie paski, chrupiącym porem i proszkiem z suszonych grzybów.
Polecane wina niemieckie:
* Spätburgunder, Silvaner
Degustowane wina:
* 2017 Silvaner Castell trocken, Weingut Castell, Frankonia, producent poszukuje importera
* 2015 Spätburgunder im Holz gereift , Weingut Thörle, Hesja Nadreńska, importer Endorwina www.endorwina.pl
Wygląda jak coś do zjedzenia na słodko xD
Ervisha,
nie wierzę…Jesteś pierwszą osobą, która tak ocenia ten wyśmienity grzybowy krem!
Jaka ta zupa mega grzybowa , elegancka, luksusowa i świąteczna
Alu,
no właśnie! Zupa idealna na wigilijny stół.
A jaka pyszna…mmmmm…..
Aniu, Twoja grzybowa brzmi wspaniale! Idealna na świąteczny stół!
Dobre wino to doskonałe zwieńczenie kolacji!
Nika,
bardzo się cieszę!
Świąteczna zupa musi być zacna.
Zupa godna świątecznego stołu 🙂
Kamila, jak najbardziej!
Bardzo podoba mi się ta zupa, ciekawa jestem smaku 🙂
Magda,
jest naprawdę przepyszna!
Mocno grzybowa i taka aksamitna. Polecam!
Piernikowy por brzmi bardzo intrygująco.
Zuziu,
i jest intrygująco pyszny!
Wygląda pięknie i do tego ciekawe połączenie składników – jeszcze czegoś takiego nie widziałam 🙂
Julita,
a jak smakuje!!!
Niebiańsko.
Super! Bardzo chętnie przetestuje. Dania Agaty to mistrzostwo świata!
Kasiu,
koniecznie spróbuj.
To zupa na medal!
Zdecydowanie moje smaki! Uwielbiam krem grzybowy! A piernikowy por zapowiada sie wyśmienicie! 🙂
Wiola,
myślę, ze każdy kto lubi grzyby, zachwyci się tą zupą!
Aż chce się spróbować pysznie
Paulina,
to bardzo mnie cieszy.
Polecam!
Zazdroszczę spotkania. Przynajmniej zupę można zrobić na pocieszenie – skoro wybrałaś ją na Wigilię, to musi być pyszna:-) Będzie i moją inspiracją:-)
Marzena, spotkanie było wspaniałe!
A zupę polecam z całego serca!
toż to musi smakować genialnie 🙂 nie wpadłabym w życiu na to, że można łączyć grzyby z piernikiem 😀
Aga,
to jest idealny smak na święta!
oj jadłabym 🙂 wygląda mega apetycznie!
Blue megi,
oj można ją jeść bez końca!
Bardzo ciekawie brzmi ta zupa
Aneta,
a smakuje wyśmienicie!
Pyszna kombinacja smaków 🙂 piernikowy por ciekawi swoim smakiem, cały krem zjadłabym w podwójnej porcji 🙂
Tysiu,
krem jest naprawdę cudowny!
Mogłabym jeść i jeść…
Ależ to musi ciekawie smakować!
Żaneta,
istotnie ciekawie smakuje!