Krem grzybowy z piernikowym porem Agaty Wojdy. I niemieckie wina!

 
Uwielbiam takie momenty, kiedy coś planuję i szukam inspiracji i nagle pojawia się ten moment, kiedy wszystko znajduje się samo! Nie dosłownie samo, bo dzięki Annie Gmurczyk z Niemieckiego Instytutu Wina i Szefowej kuchni Agacie Wojdzie. Obie panie stworzyły w ostatnim tygodniu przeciekawe spotkanie z winem i gotowaniem.
I miałam szczęście, bo pojawił się tam przezacny przepis na krem z grzybów!
Z przyjemnością niezwykłą gotowałam ów krem pod batutą Agaty Wojdy. I zapewniam wszystkich, kto doczytał ten tekst do tego miejsca i dalej ma wątpliwości, że jest doskonały! Takiego przepisu szukałam, bo ten krem właśnie pojawi się u mnie na wigilijnej kolacji. Rzecz jasna z niemieckimi winami w towarzystwie. Zupy trudno połączyć z winem, ale tutaj pairing pięknie zgrał się z zupą. Polecane wina idealnie smakują z grzybowym kremem.
Bierzcie zatem przepis i kupujcie wina. Chwilo świąteczna trwaj !

 

***

 

Krem grzybowy z piernikowym porem i creme fraiche
dla 10 osób

1, 25 kg oczyszczonych pieczarek
1 kg mrożonych podgrzybków
100 g suszonych grzybów -całych kapeluszy podgrzybków
1/2 pęczka włoszczyzny
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1/2 puszki ugotowanego grochu lub ciecierzycy
twardy piernik do starcia
2 średnie cebule drobno posiekane
2 łyżki sosu sojowego
balsamiczny ocet
1 piękny por
olej do głębokiego smażenia
sól, pieprz, cukier
proszek z suszonych grzybów
2 opakowania creme fraiche – opcjonalnie
mielone grzyby do dekoracji

Nastawiamy bulion grzybowy z włoszczyzny i suszonych podgrzybków. Pieczarki kroimy w plasterki, podgrzybki rozmrażamy i dokładnie płuczemy z piachu. Rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, łyżeczkę cukru, pieczarki i przez 5 minut nie ruszamy tylko pięknie rumienimy. Dodajemy rozmrożone podgrzybki, odcedzony groch i posiekany czosnek. Zostawiamy na 5 minut, zalewamy bulionem grzybowym(z którego zachowujemy kapelusze) i gotujemy. Wystarczy 20- 25 minut. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Miksujemy na gładki krem. Na malutkiej porcji masła lub oleju rumienimy kapelusze podgrzybków dodając sos sojowy i odrobinę octu balsamicznego. Z pora odcinamy zielone liście a białą cześć kroimy w cieniutkie patyczki o grubości 1 mm. Rozgrzewamy olej i smażymy partiami na złoto i chrupiąco przekładając na papier do odsączenia. Gorącego pora oprószamy startym piernikiem i lekko solimy. Zupę serwujemy z kroplą creme fraiche (opcjonalnie), porcją podsmażonych podgrzybków pokrojonych w cieniutkie paski, chrupiącym porem i proszkiem z suszonych grzybów.

Polecane wina niemieckie:
* Spätburgunder, Silvaner
Degustowane wina:
* 2017 Silvaner Castell trocken, Weingut Castell, Frankonia, producent poszukuje importera
* 2015 Spätburgunder im Holz gereift , Weingut Thörle, Hesja Nadreńska, importer Endorwina www.endorwina.pl

32 thoughts on “Krem grzybowy z piernikowym porem Agaty Wojdy. I niemieckie wina!

  1. Wygląda jak coś do zjedzenia na słodko xD

  2. Jaka ta zupa mega grzybowa , elegancka, luksusowa i świąteczna

  3. Aniu, Twoja grzybowa brzmi wspaniale! Idealna na świąteczny stół!
    Dobre wino to doskonałe zwieńczenie kolacji!

  4. Zupa godna świątecznego stołu 🙂

  5. Bardzo podoba mi się ta zupa, ciekawa jestem smaku 🙂

  6. Piernikowy por brzmi bardzo intrygująco.

  7. Wygląda pięknie i do tego ciekawe połączenie składników – jeszcze czegoś takiego nie widziałam 🙂

  8. Super! Bardzo chętnie przetestuje. Dania Agaty to mistrzostwo świata!

  9. Wiola Korzeniowska

    Zdecydowanie moje smaki! Uwielbiam krem grzybowy! A piernikowy por zapowiada sie wyśmienicie! 🙂

  10. Aż chce się spróbować pysznie

  11. Zazdroszczę spotkania. Przynajmniej zupę można zrobić na pocieszenie – skoro wybrałaś ją na Wigilię, to musi być pyszna:-) Będzie i moją inspiracją:-)

  12. toż to musi smakować genialnie 🙂 nie wpadłabym w życiu na to, że można łączyć grzyby z piernikiem 😀

  13. oj jadłabym 🙂 wygląda mega apetycznie!

  14. Bardzo ciekawie brzmi ta zupa

  15. Pyszna kombinacja smaków 🙂 piernikowy por ciekawi swoim smakiem, cały krem zjadłabym w podwójnej porcji 🙂

  16. Ależ to musi ciekawie smakować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *