Ziemniaki z poprzedniego dnia można pysznie wykorzystać. Tak samo jak kaszę, która nam zostanie. Na przykład w takich znakomitych kotletach bez mięsa. Dodaj jeszcze surówkę lub sałatkę i voilà, ciesz się smakiem.
na 6 średnich kotletów
200 g ugotowanych ziemniaków
100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 jajko
1 łyżka natki pietruszki
50 g parmezanu
sól i pieprz do smaku
panko do panierowania
masło klarowane do smażenia
do podania: szczypiorek, koper
Cebulę, natkę i szczypiorek posiekaj. Na łyżce masła zeszklij cebulę i przełóż do miski. Dodaj ziemniaki, jeżeli są tłuczone, te w całości zetrzyj na tarce. Dodaj kaszę jęczmienną, jako, parmezan , sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę i uformuj kotlety. Obtocz je w panko i układaj na patelni z gorącym masłem klarowanym. Smaż na rumiano z obu stron.
Podawaj z ulubioną surówką lub sałatką, szczypiorkiem i koprem.
* ilość składników można podwoić.
Dobry pomysł na to by nie marnować jedzenia. Też staram się z takich “resztek” zrobić coś dobrego na kolejny dzień
Marysiu,
niekoniecznie muszą to być pozostałości po obiedzie. Często specjalnie przygotowuję takie kotlety.
Pysznie, ale też zdrowo. Dzięki za inspirację kulinarną.
Miłego dnia
Kasiu, bardzo proszę. Niech Ci smakują.
To świetna inspiracja na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia!
Miye, czasami specjalnie zostawiam , aby zrobić te kotlety.
Wegetariańskie kotlety są tym, co lubię. Z kaszy i ziemniaków jeszcze nie robiłam
Akacjo, w takim razie musisz spróbować. Smacznego.