Ziemniaki z poprzedniego dnia można pysznie wykorzystać. Tak samo jak kaszę, która nam zostanie. Na przykład w takich znakomitych kotletach bez mięsa. Dodaj jeszcze surówkę lub sałatkę i voilà, ciesz się smakiem.
na 6 średnich kotletów
200 g ugotowanych ziemniaków
100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 jajko
1 łyżka natki pietruszki
50 g parmezanu
sól i pieprz do smaku
panko do panierowania
masło klarowane do smażenia
do podania: szczypiorek, koper
Cebulę, natkę i szczypiorek posiekaj. Na łyżce masła zeszklij cebulę i przełóż do miski. Dodaj ziemniaki, jeżeli są tłuczone, te w całości zetrzyj na tarce. Dodaj kaszę jęczmienną, jako, parmezan , sól i pieprz. Wymieszaj na jednolitą masę i uformuj kotlety. Obtocz je w panko i układaj na patelni z gorącym masłem klarowanym. Smaż na rumiano z obu stron.
Podawaj z ulubioną surówką lub sałatką, szczypiorkiem i koprem.
* ilość składników można podwoić.
Dobry pomysł na to by nie marnować jedzenia. Też staram się z takich “resztek” zrobić coś dobrego na kolejny dzień
Marysiu,
niekoniecznie muszą to być pozostałości po obiedzie. Często specjalnie przygotowuję takie kotlety.
Pysznie, ale też zdrowo. Dzięki za inspirację kulinarną. 🙂 Miłego dnia
Kasiu, bardzo proszę. Niech Ci smakują.
To świetna inspiracja na wykorzystanie resztek z poprzedniego dnia!
Miye, czasami specjalnie zostawiam , aby zrobić te kotlety.
Wegetariańskie kotlety są tym, co lubię. Z kaszy i ziemniaków jeszcze nie robiłam
Akacjo, w takim razie musisz spróbować. Smacznego.