Wyjadamy zeszłoroczne zapasy. Słoików z pomidorami, konfiturami i kiszonkami znacznie ubyło. Kończą się mrożone owoce, które przypominały nam letnie dni i znacznie umilały zimowy czas. Na straganach pełno jeszcze korzeniowych z jesiennych plonów. Raczymy się więc tym co jest. Wiadomo, przednówek!
Ale już coś zaczyna się zielenić, przybywa zielonych liści na bazarkach. W ubiegły weekend kupiłam piękne pęczki rukoli z żółtym kwieciem i klajtonię. Dodawaliśmy te nowe zieloności do czego się dało. Ciekawe, jak niewielka ilość nowalijek potrafi nas uszczęśliwić kulinarnie. Niecierpliwie czekam na jutrzejszą wyprawę po zielone…
Dzisiaj natomiast jedliśmy regionalnie, z przyjemnością delektując się każdym kęsem. I było też trochę zielono.
Na przednówku nie musi być nudno.
Kaszubskie kotlety z dorsza i boczku
350 g świeżego boczku (u mnie mięso rasy puławska)
250 g filetów z dorsza
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
1 łyżeczka majeranku ( dałam dwie)
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia kotletów
2 łyżki smalcu do smażenia ( wykorzystałam smalec z mangalicy)
2 łyżki masła
Dorsza, boczek i bułkę odciśniętą z mleka przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym smalcu. Usmażone kotlety układamy w rondlu, dodajemy masło i podgrzewamy przez chwilę pod przykryciem.
Sałatka z fasoli i ogórka
( prawie gietrzwałdzka)
300 g ugotowanej fasoli Jaś ( dałam drobną białą)
2 ogórki węże
liście dzikiego czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
Obrane ogórki kroimy w kostkę ( wykroiłam gniazda nasienna, aby nie puściły soku). Siekamy liście czosnku. W misce mieszamy fasolę, czosnek i ogórki. Polewamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem.
* oba przepisy pochodzą z książki Hanny Szymanderskiej – Kuchnia polska potrawy regionalne
ostatnio jem dużo ryb, uwielbiam je 🙂 Smakowite danie:) Dorsz to moja ulubiona ryba chyba:)
Magdaleno,
polecam ten kaszubski wariant ryby i mięsa.
Uwielbiam rybne kotleciki, ale takiej wersji – z boczkiem, jeszcze nie próbowałam 🙂
Aniu,
to powinnaś spróbować.
Aniu, zaintrygowałaś mnie tą sałatka, niecodzienna 🙂
Urszula,
tak! I przy tym pyszna.
Mmm, rarytas <3 Pięknie podane, pysznie! 🙂
Ewo,
dziękuję.
Pozdrowienia!
Danie doskonałe. Kotlety przepyszne.
AZgotuj,
dziękuję. Danie naprawdę warte przygotowania!
Świetne kotlety! Musze przyznać, że całkiem niedawno próbowałam połączenia ryby z boczkiem w nadzieniu do pierogów i bardzo mi smakowało :-).
Evi,
i ja tez robiłam pierogi z farszem z ryby i boczku.
To pyszna kompozycja smaków.
Pozdrawiam Cię.
pyszne danie
Dziękuję Iza.
Aniu kochana, no na takie kotleciki to ja się wpraszam, pyszności 🙂
Marzenko,
to ja Cię zapraszam!
Pozdrowienia.
Zaciekawiłaś mnie tym połączaniem rybno – mięsnym!
Smacznie wyglada, więc muszę spróbować!
Sałatka rewelacja!
Pozdrawiam
Kamila,
to rybno mięsne połączenie jest bardzo smaczne. Mnie urzekło kiedyś i lubię wracać do tych smaków.
Sałatka za to smakuje doskonale sama i z dodatkami.
Smacznego!
Fantastyczny zestaw!
Dziękuję Pati.
I polecam spróbować.
na Kaszubach dodają boczek albo słoninkę do kotletów dzięki temu są soczyste… wiem bom tam wychowana:) zawsze robię kotlety rybne z dodatkiem tłustego mięska… najlepsze:)
Reniu,
ten przepis jest kaszubski właśnie! Napisałam to we wpisie.
Czytałaś ?
Pozdrowienia!