Młoda dobra wołowina to świetny materiał na wartościowy posiłek. I naprawdę nie potrzeba go dużo, aby przygotować satysfakcjonujący letni lunch lub kolację. Kilka lekkich dodatków i można cieszyć się jedzeniem przy wspólnym stole. Tym razem postanowiłam dodać do wołowego mięsa starte jabłko i doprawić konkretną ilością chili. Kotleciki wyszły bardzo lekkie i smaczne. Polecam więc letnie eksperymenty kulinarne. Na pewno wyjdzie z tego coś pysznego.
500 g mielonej wołowiny na burgery
1 jabłko Grójeckie wydrążone i drobno starte
1 dymka drobno posiekana
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki średnio ostrego sosu chili
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki oleju roślinnego
1/2 szklanki bułki tartej – opcjonalnie
Wymieszaj w misce wszystkie składniki oprócz oleju i bułki tartej. Jeśli mieszanka jest zbyt mokra, zwiąż ją bułką tartą. Uformuj mięso w kulki i lekko je spłaszcz. Smaż powoli na małym lub średnim ogniu w niewielkiej ilości oleju.
Do podania – liście sałaty, plasterki jabłka Grójeckiego, sos vinaigrette do polania
Bardzo mi się podaba takie połączenie, świetny sposób na “podkręcenie” smaku
Cztery fajery, jabłko świetnie łączy się z mięsem.
Lubię eksperymentować w kuchni i bardzo podoba mi się Twój pomysł.
Nigdy tak nie próbowałam zrobić kotlecików, a lato temu sprzyja.
Jabłko to świetny dodatek, ciekawe, jak smakuje.
Robię kotleciki według Twojego przepisu 🙂
Irenko, miło mi, że zainspirowałam Cię do próbowania nowych smaków. Kotleciki na pewno będą Ci smakować.
Eksperyment świetny, bo wołowina często robi się sucha i pancerna, słyszałam, że takie niezwykłe dodatki sprawiają, że staje się soczysta. Musze spróbować, bo z jednej strony muszę coś w swoim jadłospisie czasami zmienić, a to bardzo mi podchodzi.
Iwona, no właśnie. Poza tym koniecznie spróbuj.
Bardzo podoba mi się Twoja wersja kotlecików z dodatkiem jabłek. Smakowity talerz!
Kamila, bardzo się cieszę. Danie zadowoliło nasze podniebienia.
Dobrze zrobiona wołowina to sztuka! Przepis z jabłkiem bardzo interesujący I podejrzewam, że bardzo smaczny. Lubię takie zaskakujące połączenie smaków.
Edyta,
przede wszystkim wołowina musi być DOBRA. To pierwszy warunek dobrego dania.
Połączenie wołowiny z jabłkiem bardzo polecam.
Jabłko to świetny dodatek do mies. Nie tylko wątróbka bo wołowina tez z nią się świetnie komponuje.
Bernadeta, tak. I zawsze wychodzi z tego coś pysznego.
Nie boję się eksperymentować w kuchni i taka wersję kotlecików jak najbardziej spróbuję zrobić. Wydaje mi się, że dobrałaś świetnie kontrast smaków ostre chilli w polczeniu z łagodnością jabłka z pewnością wypada interesująco.
Viola, to wspaniale. Cieszę się, że mój eksperyment kulinarny przypadł Ci do gustu.
O proszę. O takim połączeniu jeszcze nie słyszałam. Chętnie bym spróbowała!
Klaudio, polecam. Zaskakująco pyszne.
fajne te kotleciki
Iza, bardzo.
Takiego połączenia się nie spodziewałam. Chętnie bym spróbowała!
Paulina, polecam zatem zrobić i spróbować.
O połączeniu jabłek z mięsem nawet bym nie pomyślała. Ale od czego jest internet i Wasze kreatywne pomysły!
Marzena, no właśnie!