To wspaniałe danie łączy w sobie delikatny smak kopru włoskiego i kremowej fasoli. Jest wyjątkowo pyszne i jeżeli ktoś jeszcze nie przekonał się do aromatycznych bulw kopru, tutaj ma pole do popisu. Na pewno polubi go, wyczyści patelnię i poprosi o jeszcze.
Koper włoski i fasola z patelni mogą być obiadem lub przystawką. Pysznie komponują się z focaccią i doskonałą włoską oliwą.
Potrawa jest idealna dla wegan. Często podaję ją do pieczonej ryby.
Finocchio e fagioli in padella
dla dwóch osób
2 bulwy kopru włoskiego
1 puszka fasoli canellini
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny eko
oliwa EV
sól i pieprz
Odetnij zdrewniałą końcówkę kopru włoskiego, z góry odetnij zieloną nać. Pozostałe bulwy pokrój na plastry. Natkę kopru drobno posiekaj. Obierz szalotkę i ząbek czosnku. Szalotkę posiekaj w kostkę.
Na patelnię wlej oliwę i usmaż plastry kopru na rumiano z obu stron. Przełóż na talerz i przykryj. Na tę samą patelnię włóż posiekaną szalotkę i zeszklij ją. Teraz dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i fasolę z puszki. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podgrzewaj na średnim ogniu. Dodaj sok z połowy cytryny i posiekaną natkę kopru. Wymieszaj i połóż plastry kopru. Podgrzewaj razem kilka minut. Posyp sola i pieprzem, polej sosem spod fasoli i podawaj.
Aniu to prawdziwa uczta dla podniebienia! Lubię koper włoski, ale w takim połączeniu jeszcze go nie próbowałam – muszę koniecznie nadrobić. Do tego focaccia i dobra oliwa… brzmi jak idealny, włoski comfort food! Dzięki za inspirację!