
Uwielbiam portugalską galaretkę i konfiturę z pomidorów. Zakochałam się w niej sporo lat temu podróżując po portugalskiej ziemi i została ze mną na zawsze. Tutaj przepis – kilk! Pomyślałam, że pomidory warto by połączyć z rodzimymi pysznymi jabłkami, bo smaki przecież nie mają granic. I tak powstała fantastyczna konfitura łącząca w sobie słodycz dojrzałych żółtych pomidorów i aromatycznych lekko kwaskowych jabłek. Delicje!
Konfitura z jabłek i żółtych pomidorów
1 kg żółtych dojrzałych pomidorów
1 kg dobrych jabłek – u mnie Grójeckie
1 szklanka cukru
1 laska cynamonu
1 łyżka soku z cytryny
Pomidory i jabka myjemy. Jabłka obieramy ze skóry, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Wkładamy do garnka, w którym będą sie gotowały i zalewamy sokiem z cytryny i wsypujemy cukier. POmidory obieramy ze skórki – mam specjalny nożyk!, ale można je sparzyć i skórka łatwo zejdzie. Odrzucamy gniazda nasienne i wkładamy je do jabłek. Stawiamy na średnim ogniu, wkładamy cynamon i gotujemy, aż wszystko się rozpadnie, a płyn odparuje. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Trzymamy tam słoiki 30 minut. Wyłaczamy grzanei i zostawiamy słoiki, aż ostygną. Są gotowe do przechowania na zimę.

takiego połączenia jestem bardzo ciekawa!
Magdalena, oj miło i pysznie będziesz zaskoczona!
Świetny pomysł, taka konfitura musi być pyszna. Chętnie wypróbuję
Neliada, bardzo polecam. Zaskoczy Cię smakiem!
Ciekawy pomysł na konfiturę, nigdy takiej nie jadłam, muszę wypróbować ten przepis
Cztery fajery,
kreatywnie w kuchni – tak powstało to połączenie. Polecam!
Niesamowity połączenie, choć u mnie ta para byłaby na słono
Akacja, musisz najpierw spróbować i dopiero potem decydować, czy na słono…
Przekonałam się, że konfitury i dżemy można robić z wielu owoców.
Połączenia są czasami zaskakujące, a efekty znakomite i smaczne.
Dostałam od znajomej parę słoików i oczywiście zjadłam z serami i pieczywem.
Były przepyszne.
Twoje połączenia jabłek i żółtych pomidorów to świetny pomysł.
Dodatek cynamonu rewelacyjny
Irenko, tak, konfitury własnej produkcji to wspaniały dodatek do wszystkiego.
To połączenie jabłek i żółtych pomidorów daje wyjątkowy smak.
Dziękuję.
Uwielbiam taką kulinarną kreatywność
zabieram przepis!
Aniu, wszystkiego pysznego.
Uwielbiam taką kulinarną kreatywność zabieram przepis!
Aniu,
na pewno Ci się spodoba.
Smacznego!
Żółte pomidory uwielbiam, a jabłka lubię, ale razem nigdy nie jadłam.
Pijedztam, to polecam spróbować.
Widziałamnta konfiturę w sklepach na Maderze w zeszłym roku i zastanawiałam się co to jest i jak to się je… żałuję ze jej nie kupiłam, a wyglądała bardzo interesująco
Aniu, a ja znam ją od lat. Jest nie tylko na Maderze, ale i w całej Portugalii.
Niezwykłe połączenie, dla mnie zupełnie nieznane, choć pomidory z cukrem zdarzało mi się jeść więc może i to by mi posmakowało. Ważne, że własne i że dobre.
Iwona, polecam!
To bardzo dobra konfitura.
Genialne połączenie. Nie jadłam takiego i jestem bardzo ciekawa smaku. Ty to masz kochana pomysły
a do czego pasuje najlepiej ta konfitura?
Daria, dziękuję.
Konfitura pasuje do wszystkiego – do serów, pasztetu, do placków i słodkich bułeczek.
Jak dla mnie – totalnie zwariowane połączenie.
Olga, hmmmm…nie wiem co to znaczy.
Ale propobuję spróbować.
Jaki mix! Lubię pomidory pod każdą postacią więc wypróbuję.
Marysiu K, i słusznie!
Na pewno będziesz miło zaskoczona.
Bardzo ciekawy pomysł z połączeniem jabłka i pomidora. Hmm… jakoś nie umiem sobie wyobrazić tego smaku, ale może kiedyś skuszę się na wypróbowanie tego przepisu
Uwielbiam takie konfitury. Na pewno jest smaczna.
Kiedy czytam Twoje przepisy to zastanawiam się czemu sama nie wpadłam na takie połączenia. Proste, nieoczywiscie oczywiste i bardzo intrygujące. Jesteś Mistrzynią!
Dziękuję Małgosiu. Wpadam na takie pomysły kiedy patrzę na to co mam w spiżarni.
Przypomniam sobie różne smaki i wspominam podróże.
A ta konfitura jest naprawdę pyszna.
Pozdrawiam Cię ciepło.
Nie ma to jak domowe przetwory
Iwonka, nie ma…