Klopsy z jabłkami w pietruszkowym sosie z ziemniaczanym puree

 
Wieprzowina i jabłka świetnie się uzupełniają. Warto więc spróbować, bo to danie smakuje wybornie. Jest idealnym obiadem na co dzień i wprawia w dobry nastrój.
Autorem przepisu jest Gino D’acampo, mistrz nowoczesnej kuchni włoskiej, który zamiłowanie do gotowania odziedziczył po swoim dziadku. Urodzony na południu Włoch, jest dyplomowanym kucharzem, autorem kilku książek kulinarnych i twórcą nieskomplikowanych dań, które są doceniane przez wielbicieli dobrego jedzenia.
 

Polpette di maiale e mele
500 g mielonej wieprzowiny
1 jabłko deserowe
3 listki szałwii
100 ml kwaśnej śmietany – najlepiej crème fraîche
1 łyżka mąki kukurydzianej
100 ml gorącego bulionu – z mięsa lub warzyw
3 łyżki natki pietruszki
oliwa EV
sól i czarny pieprz do smaku

puree
500 g mączystych ziemniaków
50 g solonego masła
50 ml śmietany kremówki

 

 

Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną szałwię, zetrzyj jabłko, przypraw solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie. Uformuj klopsy.
Obrane ziemniaki pokrój, wrzuć do wrzącej wody, posól i gotuj do miękkości.

Na patelni podgrzej oliwę i smaż klopsy ze wszystkich stron, aż się zrumienią. OK. 10 minut. Przełóż je na talerz i przykryj.

Ziemniaki odcedź, wymieszaj z masłem i rozgniataj. Wlej śmietanę i rozgnieć na jednolitą masę. Przypraw solą i pieprzem.

Wymieszaj mąkę z 2 łyżkami zimnej wody.
Wlej śmietanę na patelnię, na której smażyły się klopsy, dodaj bulion i mąkę .Mieszaj łyżką do momentu wrzenia. Odstaw z ognia, dopraw solą i pieprzem i wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
Przełóż klopsy do sosu.

Rozłóż na talerzach puree, ułóż klopsy i polej sosem.

Do klopsów dodałam jabłko Gala, pochodzące z Sadów Grójeckich. Rejon grójecki nazywany największym sadem Europy to przeszło 500 lat tradycji sadowniczych sięgających czasów królowej Bony, która w XVI wieku otrzymała w tej części Polski ogromne połacie ziemi i przeznaczyła je na królewską plantację drzew owocowych, w szczególności jabłoni. Przez kolejne stulecia jabłka z okolic Grójca lądowały nie tylko na polskich stołach, ale zasłynęły na całym kontynencie. Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady, które dostarczają około 40% polskiej produkcji jabłek.

Certyfikowane Jabłka Grójeckie, w 2011 roku zostały wpisane do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG/PGI).

Wpis powstał w ramach współpracy z Jabłka Grójeckie oraz dzięki wsparciu Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
#funduszepromocji

One thought on “Klopsy z jabłkami w pietruszkowym sosie z ziemniaczanym puree

  1. Intrygujący przepis. Nie wpadłabym na to, żeby do klopsów dodać jabłko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *