Hiszpańskie oliwki – to magiczne połączenie czterech smaków – słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego.
Idealne jako składnik wielu dań, przystawek, tapas czy sałatek.
Hiszpańskie Oliwki to niesłychane bogactwo rodzajów, odmian i kolorów.
To eksplozja smaków i niezliczone możliwości wykorzystania ich w kuchni.
W ramach kampanii promującej Hiszpańskie Oliwki, produktów pochodzących od hiszpańskich producentów, w której biorę udział, chcę zaprezentować dwa dania z ich udziałem.
Hiszapńskie Oliwki nadają im szczególny i niepowtarzalny smak.
Polecam też odwiedziny strony ‘Hiszpańskie Oliwki’ – www.hiszpanskieoliwki.pl i fp na Fb.
Klopsiki z czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie
Albóndigas con aceitunas negras en salsa de tomate
klopsiki:
500 g mielonego mięsa wieprzowego i wołowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki posiekanych listków oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki czerstwego pokruszonego chleba
1 jajo
2 łyżki oliwy EV
sos pomidorowy z czarnymi oliwkami:
1 średnia cebula
1 mała czerwona chili
1 laska cynamonu
1 łyżeczka hiszpańskiej słodkiej wędzonej papryki
1 puszka pomidorów bez skóry
1 łyżka przecieru pomidorowego
100 ml bulionu wołowego
1 łyżka oliwy EV
150 g hiszpańskich czarnych oliwek bez pestek
Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, jajko i pokruszony chleb. Mieszamy dokładnie i formujemy małe klopsiki. Układamy je na desce, pzrykrywamy ściereczką i wkładamy na 15 minut do lodówki. Smażymy je partiami w sporym garnku na oliwie. Wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z tłuszczu.
Do tego samego rondla wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane chili i słodką paprykę. Smażymy, mieszając, aż cebula będzie miękka. Dodajemy laskę cynamonu, pomidory razem z sokiem, przecier pomidorowy i bulion wołowy. Dusimy 10 minut. Dodajemy oliwki i klopsiki i dusimy kolejne 10-15 minut, aż sos trochę odparuje i zgęstnieje. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Diabelskie jajka z zielonymi oliwkami nadziewanymi papryką
Huevos a la diabla
2 wiejskie jaja
1 czerwone chili
50 g hiszpańskich zielonych oliwek nadziewanych papryką
2 łyżki domowego majonezu
sól do smaku
1 łyżeczka hiszpańskiej wędzonej słodkiej papryki do posypania
świeży koper i chili do podania
Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Oliwki kroimy na małe kawałki, kilka zostawiamy do dekoracji.
Chili pozbawiamy pestek i kroimy je w kostkę. Jajka obieramy, przekrawamy poziomo i wyjmujemy żółtka.
Do naczynia wkladamy żółtka i rozdrabniamy je widelcem. Dodajemy pokrojone chili, oliwki i majonez. Mieszamy i doprawiamy solą. Masą nadziewamy białka. Dekorujemy oliwkami, chili i posypujemy słodką wędzoną papryką. Podajemy ze świeżym koprem.
A oto zbiór przepisów opublikowanych na blogach biorących udział w akcji Tydzień z Hiszpańskimi Oliwkami.
http://hiszpanskieoliwki.pl/docs/tydzien-z-hiszpanskimi-oliwkami.pdf
Super pomysł, bardzo apetycznie 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Kamciss,
dziękuję.
Pozdrowienia!
Ależ obiad ! Pierwsza liga. Bardzo apetyczne!
Opalanka,
naprawdę daje radę zadowolić każdego.
Pozdrowienia!
ooo wspaniala propozycja ! :))
Aniu,
jest pysznie!
Polecam.
Bardzo ciekawe i smakowite dania!
Miłego wypoczynku!
Dziękuję Kamila!
Te klopsiki z czarnymi oliwkami wciągnęłabym z chęcią;-)
Marzena,
polecam, są przepyszne!
Wyglądają bardzo apetycznie. Moje smaki 🙂
Kasiu,
bardzo się cieszę!
Pozdrowienia.
Pyszne propozycje. Bardzo się cieszę, że mogłam cię poznać na warsztatach 🙂
Marzena,
dziękuję!
I dla mnie była to prawdziwa przyjemność.
Uściski!
Po prawdzie nie przepadam za oliwkami. Jedyne co naprawdę lubię i mogę jeść pasjami to tepanada. Podejrzewam, że i w takim połączeniu bym polubiła.
Tofko, tapenada to oliwki wszak!
Spróbuj w takim połączeniu, smakują super.