Ketchup z dyni i pomidorów. Domowe przetwory

 

Lekko słodki, z nutą kwasowości i aromatycznymi przyprawami – kultowy sos, który podbił świat. Ketchup jest świetnym dodatkiem do potraw, źródłem cennych likopenów i dobrego smaku.
Dlaczego warto zrobić go samemu?
Gotowy ze sklepu nie zawsze ma dobry skład. Wiele gotowych sosów zawiera dużą ilość cukru i soli, często też niepotrzebnych dodatków smakowych, zapachowych i konserwantów. Zdrowszą alternatywą wydaje się więc domowy ketchup.
Dzięki poddaniu pomidorów obróbce termicznej wzrasta poziom likopenu. Jest to substancja zaliczana do karotenoidów, odpowiedzialna za czerwony, pomarańczowy lub żółty kolor. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, czyli zdolność do usuwania wolnych rodników  z organizmu.
Dynia zawiera błonnik, który usprawnia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości.  Przeciwutleniacze, takie jak beta-karoten czy witamina E, wpływają pozytywnie na stan włosów, skóry i paznokci. Składniki te wykazują też właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

 

W tym przepisie masz możliwość kontrolowania składu.  Wszystkie składniki są naturalne i sprzyjają zdrowemu odżywianiu. Jego smak możesz regulować i dopasowywać do potraw, z którymi chcesz go łączyć. Wystarczy dodatek innych przypraw lub zmiana ich proporcji. U mnie sos ma dwa kolory – jeden bardziej pomidorowy, bo dodałam więcej pomidorów. Drugi bardziej dyniowy, bo jest w nim przewaga dyni.

2 kg obranej dyni  piżmowej, pokrojonej w kostkę
2 średnie cebule
1 kg pomidorów ( mnie udało się zdobyć polne)
1/2 szklanki octu jabłkowego
1 łyżka soli
1 łyżka miodu
przyprawy po 1 łyżeczce: czosnek, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, ziele angielskie
2 liście laurowe

Dynię w kostkach i pokrojone cebule przełóż do dużej miski i zasyp solą. Odstaw na 1 godzinę, aby puściły sok i zmiękły. Po tym czasie przełóż je do dużego garnka i duś na małym ogniu. Kiedy będą już miękkie, dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory, miód i liście laurowe. Duś wszystko jeszcze przez jakiś czas, od czasu do czasu mieszając. Dodaj ocet jabłkowy i przyprawy. Gotuj jeszcze przez 20 minut i odstaw do przestudzenia. Potem zblenduj na gładki sos. Przełóż do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.

Domowy ketchup będzie pysznym dodatkiem do wszystkich dań zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich czy wegańskich. W takiej wersji sprawdzi się jako dip do własnoręcznie zrobionej tortilli, warzyw pokrojonych w słupki, jajek, serów, pasztetów, mięsnych i bezmięsnych burgerów.

9 thoughts on “Ketchup z dyni i pomidorów. Domowe przetwory

  1. Jak na razie to lubię robić keczup z cukinii. Ale może i taki kiedyś odważę się zrobić 🙂

  2. Aniu stworzyła ketchupowy raj! Ten balans między pomidorem a dynią – to dopiero duet! Serio, teraz zwykły ketchup z półki sklepowej wydaje się taki… zwyczajny. Jak znajdę chwilę, spróbuję go zrobić według Twojego przepisu, bo ten aromat przypraw mnie kupił. Chyba pora na ketchupową rewolucję w mojej kuchni! Dzięki za inspirację! 🙂

    • Aniu, bardzo się cieszę. To mój ulubiony sos na jesień. Staram się zachować trochę na zimę, ale nie bardzo nam to wychodzi. Jest pyszny!

  3. Brzmi ciekawie, ale ja nie przepadam za dynią, może w połączeniu z pomidorami byłoby dla mnie dobre 🙂

    • krystynabozenna, jak to możliwe, żeby nie lubić dyni? Jadasz cukinię? To podobny smak, tylko dynia ma więcej dobrych właściwości.

  4. Wyobraziłam sobie połączenie tych wszystkich składników i obawiam się, że smak wychodzi bardzo uzależniający 😉 Zapisuję sobie Twój przepis, Aniu. Może uda mi się zrobić jeszcze w tym sezonie 🙂

  5. Jakie świetne połączenie! Nie zawsze wszystko co zdrowe jest takie pyszne. A tutaj mamy wszystko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.