To ciasto jest idealne na słodki poranek, podwieczorek, deser po obiedzie lub na dowolną porę dnia. Smakuje kawą, czekoladą i ma rozkosznie chrupiącą skórkę. Jest łatwe i zawsze się udaje. I wbrew pozorom nie jest bardzo słodkie. Uwielbiam je jeść rano popijając mocną kawą, na rozbuzdenie, na dobry początek dnia.
1,5 szklanki mąki tortowej orkiszowej bio
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bio
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego bio
2 łyżeczki ekstarktu waniliowego
1 jajko + 1 żółtko
3/4 szklanki maślanki
100 g konfitury malinowej
100 g białej czekolady
podwójne espresso *
kruszonka
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki zimnego masła
2 łyżeczki maki orkizsowej tortowej bio
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Okragłą tortownicę o średnicy 19 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Zrób podwójne espresso i odstaw. Zrób kruszonkę – wsyp do miski wszystkie jej składniki i palcami połącz je na ,piasek’. Odstaw.
W misce połącz mąkę, proszek i sodę. W misie miksera zmiksuj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj jajko i żółtko i połącz z resztą. Stopniowo dodawaj maślankę, mąkę i espresso. Miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połaczą. Połowę ciasta przełóż do tortownicy, na nie wyłóż połowę konfitury malinowej i rozprowadź widelcem. Na maliny połóż połowę kostek białej czekolady i przykryj resztą ciasta. Na wierzchu znowu rozprowadź widelcem resztę konfitury i połóż pozostałe kostki czekolady. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika. Piecz 50-60 minut. Ciasto będzie miękkie, ale skórka na wierzchu powinna być dobrze zapieczona i chrupiąca. Ostudź na kratce i pokrój.
* Do ciasta użyłam wyjątkowej kawy Parallel 36.To smak Ameryki. Jest mieszanką arabiki z Salwadoru i Brazylii. Ma bogaty smak i aromat. Odczuwa się tu nuty masła orzechowego, czekolady, a nawet kwiatów i drewna.
Wyśmienicie wygląda i z całą pewnością tak smakuje.
Dziękuję Guciu. Jest niezwykle pyszne.
Lubię takie ciasta z dodatkiem kawy, świetny przepis Aniu
Cztery fajery, wyjątkowo udane ciasto. Polecam.
Ale mi smaka narobiłaś!
Patrycja, możesz je szybko upiec.
Bardzo apetyczne ciasto.
Bernadeta, bardzo, przyznaję.
Wygląda super. Z dodatkiem kawy i malin musiało smakować wyjątkowo 🙂
Marzena, samkuje doskonale.
Jakie wspaniałe ciasto bardzo bogaty ma skład
Alu, tak, dlatego jest tak pyszne.
Wszelkiego rodzaju słodkości są dla nas super, więc będziemy miały na uwadze.
Pojedztam,
bardzo Wam polecam.
Musi być pyszne ! ach powzdycham sobie do zdjęcia zanim je zrobię 🙂
Małgosiu, cieszę się, że wzychasz. A kiedy je zrobisz, będziesz czuła się bosko!
Ciasto wygląda apetycznie. Aromat kawy zdecydowanie mnie przekonuje 🙂
Wedrówki po…,
aromat kawy mnie przekonuje zawsze.
Pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Zrobię na niedzielę, bo wygląda pieknie 🙂
Kinga, bardzo się cieszę. Będzie pysznie.
Chcę upiec to cudo, napisz Aniu ile tego espresso- ml bo ja kawy nie piję wcale i nie wiem ile to jest podwójne espresso. Z góry dziękuję.
Dorota,
bardzo proszę, podwójne espresso to 60-70 ml