Kawa ma wiele dobrych właściwości – pobudza, poprawia koncentarcję, działa antyoksydacyjnie. Ostanie badania wykazują, że zmniejsza insulinoodporność, zapobiega nowotworom jelita grubego, chorobom serca i chorobie alzheimera.
Kofeina zawarta w kawie stymuluje organizm do wytwarzania ciepła, które jest konieczne do utrzymywania stałej temperatury ciała. Zwiększa przy tym ilość spalanych kalorii, wspomagajac odchudzanie.
W połaczeniu z chili jest naprawdę silnym przeciwnikiem zbędnych kilogramów. Kapsaicyna zawarta w chili zwiększa spalanie tłuszczu i zwiększa metabolizm. Kawa w połączeniu z ostrymi przyprawami dobrze wpływa na odporność, rozgrzewa i zmniejsza apetyt.
Pamiętać należy o tym, aby stopniowo dodawać ostre przyprawy do porcji ulubionej kawy, żeby nie podrażniły żołądka, ani nie wywołały reakcji alergicznej. Stopniowo też zwiększamy ich ilość w kawie. No i przygotowujemy kawę z chili regularnie.
Zapraszam na napój do zadań specjalnych!
1/3 łyżeczki do kawy chili w proszku
1/3 łyżeczki do kawy mielonej kolendry
1/2 łyżeczki do kawy cynamonu
Do kubka wsyp chili, kolendrę i cynamon. Zaparz tradycyjne espresso – w kawiarce lub zrób je w ekspresie. Wlej kawę do kubka z przyprawami i wymieszaj.
Ten przepis można wzbogacać dodatkiem kakao, gorzkiej czekolady, mleka.
Jest moc lubię czekoladę z chili to i kawa mi pewnie posmakuje
Aniu, jest moc!
Polecam.
Najlepsza kawa na odchudzanie. W pełni potwierdzam Twoją opinię
Olu, tak! Pod warunkiem, że pita regularnie.
Z kolendra jeszcze nie probowalam, super 🙂
Edyta,
koniecznie spróbuj!
Świetna. Jeśli zjem do niej ciastko, to nadal będzie odchudzająca? 😀
Margarita,
to kawa będzie miała mniejsze działanie, bo więcej musi spalić…
Piję ją bez ciastka – codziennie.
To pytanie oczywiście w ramach żartu, wiem jak działają słodycze 🙂 Pozdrawiam 🙂
Margarita,
dobry żart jest w cenie!
Pozdrawiam!
Ja nie jestem jakąś kawoszka , wole herbaty, ale raz na jakiś czas pijam,a kolendra to moja ulubiona przyprawa, nigdy jeszcze nie dawałam jej do napojów , chętnie spróbuje jak smakuje taka kawa
Alu,
jestem kawoszką. A poza tym to bardzo zdrowe.
Kawę z chili piję właśnie dla zdrowych jej właściwości.
Czekoladę z chili uwielbiam, ale takiej kawy nie próbowałam. Nic straconego! Dziękuję za inspirację! 🙂
Pichceniomania,
koniecznie spróbuj! To bomba zdrowotna.
“… całkiem spokojnie wypiję trzecią kawe….”
Poczęstujesz?
Już dziś piłam Twoją kawkę. I była pyszna. Zobaczymy jak podziała
Tylko upolować mieloną kolendrę i mam kawę na dzień dobry. Bardzo jestem ciekawa jej smaku, bo że zadziała to nie mam wątpliwości. A jak po niej dostanę werwy to oblecę i dom, i ogródek na raz
Małgorzata,
możesz kupić nasiona i sama je zmielić!
Super jest z kawą i chili.
Aniu właśnie zaparzyłam espresso wg Twojego przepisu i dodałam kostkę gorzkiej czekolady, Ale…… z rozpędu wsypałam mielony kardamon zamiast kolendry… w sumie też na “k” 😉 … i nie wiem, jak z kolendrą, ale z kardamonem ma moc 😉
Aniu, zrobiłaś sobie kawę wedłg własnego przepisu.
Z kolendrą to nieco inny smak.
Smacznego!