
Od dawna fascynuję się dokonaniami czołowej londyńskiej szefowej kuchni Selin Kiazim, twórczyni i właścicielki restauracji Oklava w Shoreditch. Obserwuję jej kanał na YouTube i śledzę najnowsze przepisy. Chciałabym spróbować każdej Jej potrawy, marzę o wizycie w Oklavie, uwielbiam Jej entuzjazm i lekkość z jaką gotuje. Urzeka mnie prostota Jej dań, a jednocześnie niezwykłe ich wyrafinowanie…
Selin Kiazim propaguje kuchnię Turków cypryjskich i wszystkie jej dania wywodzą się z kuchni tego regionu. Warzywa są sporą częścią kuchni tureckiej, a kalafior jest od dawna ulubionym warzywem Selin Kiazim. Pieczony na ostro kalafior stworzyła po swojej pierwszej wizycie w Stambule.
Po jedzeniu i zakupach na niesamowitych targach tego miasta wróciła do Londynu uzbrojona w różnorodne tureckie artykuły kuchenne, w tym ostrą pastę z suszonej na słońcu papryki i tureckie pistacje. I pewnego wieczoru w domu Selin zabrała się do pracy: miała w lodówce kalafior, trochę pietruszki i pastę paprykową – stąd narodził się Pieczony ostry kalafior. Przepis od razu stał się hitem, a teraz jest bestsellerem w jej popularnej restauracji Oklava.

***

Kiedy Magda z Konwaliowej kuchni zaproponowała kalafior na nasze lipcowe Sezonowo od A do M, wiedziałam od razu, że przygotuję go w wersji Selin Kiazim.
4 porcje
1 kalafior (pozostaw zielone liście, jeśli są ładne)
2 czubate łyżki pasty z tureckiej ostrej papryki (açi biber salçası)
4 czubate łyżki pasty ze słodkiej papryki tureckiej (tatli biber salçası)
50 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
1 duża garść liści pietruszki
1/2 czerwonej cebuli
5 łyżek orzechów pistacjowych, prażonych i grubo posiekanych
Sos sumakowy
sumak
sok z cytryny
oliwa
1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
Pokrój czerwoną cebulę tak cienko, jak to możliwe i namocz w lodowatej wodzie.
Rozgrzej piekarnik do 210 ° C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
Kalafiora pokrój na 4–6 równych kawałków, w zależności od wielkości, zostawiając trochę łodygi, aby trzymała części kalafiora. Opłucz zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Wymieszaj dwie pasty paprykowe z oliwą i odrobiną soli. Rozetrzyj miksturę na całych kawałkach kalafiora (warto założyć do tego rękawiczki) i połóż je na przygotowanej blasze do pieczenia. Piecz przez 10–13 minut lub do miękkości. Odłoż na bok.
Odcedź czerwoną cebulę, osusz ręcznikiem kuchennym i odstaw na bok.
Podgrzej suchą patelnię z nieprzywierającą powłoką na płycie grzejnej. Po rozgrzaniu ułóż części kalafiora i smaż przez około minutę z każdej strony lub do lekkiego zwęglenia.
Do podania ułóż kawałki kalafiora na dużym talerzu i posyp pietruszką, czerwoną cebulą i pistacjami. Przed podaniem skrop sosem sumakowym i dodatkowo posyp sumakiem.
pieczonego kalafiora jeszcze nie jadłam. Zaintrygował mnie sumak.
Czerwona fliżanka, koniecznie spróbuj!
Jest super.
Wygląda mega pysznie , ta skorupka .Aniu te pasty to gdzie sie kupuje?
Kalafior pieczony to u mnie nawet dzieci co innych warzyw nie tykały zjadały z repetą
Alu, jest absolutnie pyszny!
Pasty kupisz w sklepie z turecką żywnością. Tylko dla dzieci to może być za ostry…
Nigdy nie robiłam kalafiora z sumakiem, z przyjemnością sprawdzę jak smakuje takie połączenia
Cztery fajery,
to wyjątkowe smaki, aromaty. Polecam!
Wygląda pięknie!
Moje smaki. Pyszności!
Muszę rozejrzeć się za paprykowymi pastami.
Dziękuję za to letnie kalafiorowe spotkanie.
Konwalie w kuchni, bo to jedzenie jest piękne!
A poza tym jak pysznie jest taki kalafior smakować.
Dziękuję.
Jak to się stało, że go ominęłam… O mamusiu, jak on wygląda. Mniam, mniam:-)
Marzena,
ominęłaś jeżeli nie znasz kuchni Selin Kiazim.
Ale teraz możesz go już zrobić!
Uwielbiam kalafiory, w takiej formie nie próbowałem, koniecznie muszę wypróbować przepis
Irku, koniecznie musisz!
akurat kupiłam kalafiora z myślą o jakimś fajnym daniu, tylko skoczę po resztę składników i obiad jak ta lala
Koralina,
fanatstycznie! Delektuj się.
Taka odsłona kalafiora jest dla mnie nowością, chętnie zainspiruję się przepisem.
Izabela, warto poznawać nowe.
Smacznego!
Cudowny przepis! Kalafior na ostro to dla mnie coś nowego i barrrdzo pociągającego
Powiedz tylko, gdzie można kupić sos sumakowy? Bo nie widziałam w sklepach…
Aldona, przyznaje , że to fnatastyczny przepis!
Sos sumakowy zrobisz sama – jest tutaj przepis. Musisz mieć sumak.
Oo- chętnie skorzystam z przepisu – dzięki!
Blogierka,
częstuj się przepisem!
Wygląda naprawdę bardzo apetycznie więc chętnie skorzystamy z podpowiedzi
Atrakcyjne wakacje…
Na pewno będzie Wam smakował!
Jadłyśmy kiedyś pieczony kalafior ale ten jest zrobiony na bogato
Candy Pandas, a jak smakuje. Bajecznie!
Uwielbiam kalafiora pod każdą postacią
aagnieszkaa,
fanatstycznie! Ten kalafior będzie Ci smakował.